Vlasta Matulová (1918 - 1989)


Dcera kadeřníka Jana Matuly a Kateřiny Matulové od mládí toužila po divadle a její rodiče ji v tomto rozhodnutí podporovali. Ke studiu si zvolila brněnskou konzervatoř, kde byli jejími profesory významné osobnosti jako Ema Pechová (matka Ladislava Peška), Zdeňka Gräfová, nebo Rudolf Walter. Studium ukončila v roce 1937 a nastoupila do angažmá kočující společnosti Karla Jičínského. V roce 1939 krátce pobyla ve Východočeském divadle v Pardubicích odkud v roce 1940 odešla do Národního divadla, kde setrvala až do odchodu do důchodu 3. dubna 1984. Z jejích četných divadelních rolí jmenujme Mahulenu (Zeyer - Radúz a Mahulena), Princeznu Pampelišku (Kvapil), Kateřinu Šestákovou (Tyl - Paličova dcera), nebo Antrobovou (Wilder - Jen o chlup). Více jak osm let hrála bez alternace roli Pavly Krausové v legendární Kočičí hře s Danou Medřickou v titulní roli.

Pokud český film nedokázal opravdový herecký talent této herečky plně využít, televize to nedokázala vůbec. Matulová se v televizi objevovala opravdu jen ojediněle a to především v začátcích televizního vysílání. Občas spolupracovala s rozhlasem.

Vlasta Matulová byla od roku 1958 nositelkou vyznamenání za vynikající práci, od roku 1961 byla Zasloužilou členkou Národního divadla, od roku 1966 Zasloužilou umělkyní a od roku 1970 nositelkou vyznamenání Za zásluhy o výstavbu. Jejím manželem byl dr. Jiří Šebor, vedoucí tvůrčí skupiny Šebor-Bor ve Filmovém studiu Barrandov.


31.10.1918
Brno, Československo
18.4.1989
Praha, Československo
Vlasta Matulová csfd

Paličova dceraVeliká šance325 000 frankůZmatky budoucí matkyMaupassantovy povídkyŽenitbaFlámAtentátHvězda zvaná PelyněkFavoritHandlířiOkno místo dveříTvár v okneJejich denNeděle ve všední denPaní KalafováKremelský orlojKruhPadělekProti všemJan ŽižkaLucernaŽalobniceJan HusVeselý soubojKřižovatkaNezbedný bakalářPancho se ženíExperimentPřijdu hnedModrý závojPantáta BezoušekTurbinaMinulost Jany KosinovéČekankyZákony pohybuHrdinové okamžikuHerec Stanislav NeumannKočičí hraNaši furiantiÚsměvy


Aktualizace osobnostního profilu Vlasta Matulová: 15.3. 2024 08:12