Grzegorz Królikiewicz (1939 - 2017)


Grzegorz Królikiewicz absolvoval právnickou fakultu lodžské univerzity (1962) a filmovou režii (1970) na Vysoké divadelní a filmové škole v Lodži, kde od roku 1981 působí jako pedagog. Po absolvování natáčel krátké hrané a dokumentární filmy.

Současně s působením ve filmu natočil řadu televizních snímků, v nichž nezapřel pověst kontroverzního tvůrce. Kritiky a diváky např. pobouřil svou aktualizací příběhu o Faustovi, nazvanou Faustus, v níž kombinoval prvky současné s minulými. Roku 1981 se obrátil k historické látce a natočil Klenot svědomí, příběh ze života šlechty a dvora situovaný do let náboženských rozbrojů (1571 – 73). Do méně vzdálené minulosti se vypravil roku 1982 s filmem Fort XIII (Pevnost XIII) podle autentické události z 1. světové války, kdy v zasypané pevnosti Přemyšlu přežili dva vojáci.

Roku 1984 adaptoval román A. Bursy Zabicie ciotki (Zabití tety) do stejnojmenného filmu, v němž vyprávěl příběh přecitlivělého mladíka, který prožívá intelektuální a citovou iniciaci. Ve svém zatím posledním filmu Drzewa (Stromy, 1995) zpracoval s hororovou nadsázkou ekologické téma.


5.6.1939
Aleksandrow Kujawski, Województwo kujawsko-pomorskie, Polsko
21.9.2017
Łódź, Województwo łódzkie, Polsko
Grzegorz Królikiewicz csfd

InspekcjaSousediBardzo krótki strajkDrzewaPřípad PekosiňskéhoVražda tetyPevnost 13Klenot svědomíTančící jestřábSkrz naskrzNie placzSprawa lorda JimaKaždý dostane to, co nepotřebujeCzlowiek ze studniNowy poczatekSluchaj naroduWolna elekcjaNiezaleznyIdzWiesz jak jestLiczPergamin Konfederacji Warszawskiej 1573 rokuPrekursorRapsodTanczWielki powrotEsej o cialach i duszachKronika polska Galla AnonimaFaustTrzeci MajaWieczne pretensjeTopornyO honorTajna historia MongolówKomuna ParyskaList mordercySlowo o Jakubie SzeliBraciaPiosenkaLapa, czyli paradoks o aktorzePamietamy LeninaSzefMezczyzniWiernoscKapielWyjscieO cos wiecej niz przetrwanieIdea i mieczCzlowiek srodka


Aktualizace osobnostního profilu Grzegorz Królikiewicz: 2.11. 2023 16:00