Tino Wong Cheung


Čínský herec, bojový umělec, kaskadér a akční režisér Tino Wong Cheung se narodil v Hong Kongu roku 1954. Většinu své kariéry býval obsazován do vedlejších extra rolí thugů, stráží, gangsterů a fighterů. Své první vedlejší extra role získal díky slavnému režisérovi Cheh Changovi, který ho obsadil do The Water Margin (1972), Delightful Forest (1972), Man of Iron (1972), Young People (1972), Four Riders (1972) a Boxer from Shantung (1972). V těchto copkatých šermířinách měl tu čest spolupracovat poprvé s obávanými bojovými klany Lau i Yuen.

Velké role získal pouze v kung fu triádě The Big Family (1976) s Likem Cheungem, v komerčně úspěšné taekwondo mlátičce The Invincible Armour (1977) s Johnem Liu a Jang Lee Hwangem, zde můžete naplno docenit jeho bojové kvality. Díky úspěchu tohoto snímku je obsazen do hlavní role s výše jmenovanou dvojí do rovněž úspěšného kousku The Secret Rivals 2 (1977) a roli Jerryho Li si zahrál v megaúspěšném Drunken Master (1978) s Jackie Chanem. Velký úspěch slavil také snímkem Snake in the Eagle's Shadow (1978) s Jackie Chanem a Jang Lee Hwangem. S taekwondistou Johnem Liu potáhnul snímek The Dragon, the Hero (1979) a nezapomenutelný je také v trháku Young Hero (1980) s taekwondisty Jang Lee Hwangem a Kwan Yung Moonem, kde společně vytvářeli i akční choreografii.

V 80.letech se Tino Wong Cheung zaměřil i na akční režii. Nechal vzniknout komerčně velmi úspěšné bojové snímky The Head Hunter (1982) a Blood Money (1983), kde koordinoval v obou titulech Chow Yun Fata. Poslední velkou roli, než se z filmovým průmyslem rozloučil odkopal v Hitman in the Hand of Buddha (1981), kde si ho vyžádal samotný Jang Lee Hwang a v Zen Kwun Do Strikes in Paris (1981), kde si ho pro změnu osobně vyžádal John Liu. Pamatovat si ho můžete rovněž z oceněného trháku The Miracle Fighters (1982), poté se ovšem pomalu, ale jistě vytrácí. Tino Wong Cheung během své kariéry ztvárnil bezmála na 80 rolí.

Tino Wong Cheung csfd

Chong tian xiao ziThe ChampionsQi men dun jiaJie dao sha renTvrdé úderyMi zong huo yuan jiaDie bianThe Fearless DuoZa jia gao shouCan ku da ci shaMistrův synŠkola hadaNan quan bei tui dou jin huOcelová pěstPai yu lao huQiao tan nu jiao waSan shao ye de jianTian long ba buTie quan xiao ziJiang hu zi diLi xiao long yu woLong jia jiangPavučina smrtiSha dan yingSi qiuTien ya ming yue daoXiang gang qi anYou gui ziZabijácké klanyBiao chi fei yangDa ge ChengDi shi da laoE baHou shengKleopatra Jones a zlaté kasinoQi mian renVšichni muži jsou bratřiChong tian paoDva hrdinovéGuai ren guai shiLang bei wei jianPeng youSedm zlatých upírůShao Lin zi diShatterTiao yu fanWu da hanXi du zheŠaolin: Škola bojových uměníChu baFen nu qing nianHei dai chou qiuJing chaKrál mořských vlkůKung Fu's HeroMeng hanMistr Kung FuMladý tygrPokrevní bratřiPěst orla


Aktualizace osobnostního profilu Tino Wong Cheung: 30.3. 2024 11:12