Keira Knightley 39 let


Alenka dokonale ztracená v Říši filmů  Křehká a zasněná Keira vypadá trochu chlapecky rozpustile, trochu jako pohádková princezna. S čistými liniemi ve tváři, výraznýma tmavýma očima a dlouhými lokanami vzbudila pozornost asi jako před lety Winona Ryder. Anglie v ní objevila svou novou vykvétající růži. Je jí teprve dvacet let a s každým dalším filmem se stává známější a vyhledávanější herečkou. Je až neuvěřitelné, že se v nich stále ztrácí jako malá vyděšená holčička. Ztrácí řeč a podlamují se jí kolena, když natáčí s Johnny Deppem, Orlando Bloomem, setká se s Georgem Clooneym nebo Ewanem McGregorem. Upozornila na sebe sice úspěšnou komedií Blafuj jako Beckham, ale s upřímným nadšením dodává, že nejblíž byla Davidu Beckhamovi, když na zápase v Madridu seděla za jeho manželkou.

Ve čtrnácti měla šanci vstoupit do podvědomí diváků díky roli služebné královny Amidaly ve Hvězdných válkách: Epizodě I. Problém byl v tom, že když byly královna – Natalie Portman a služebná – Keira Knightley nalíčené, nikdo nepoznal která je která. Režisér George Lucas se nemohl rozhodnout, které z dívek svěří hlavní roli, a které královninu dvojnici, takže ačkoli je Keira v titulcích uvedena jako služebná, zahrála si v pár scénách i královnu a Natalie zase  služebnou. Ještě nějaký čas si lidé pletli Keiru právě s Natalií Portman. Vystoupit ze stínu splynutí s Natalií Portman se jí podařilo až o tři roky později příběhem o dívce Jules, která se chce stát profesionální hráčkou fotbalu (Blafuj jako Beckham). Keira, která byla ve škole kapitánkou dívčího fotbalového mužstva, kvůli své sportovní roli téměř půl roku trénovala a vypaltilo se jí to. Od té doby nemá nouzi na komerčně úspěšné tituly.

„Dokonalost neexistuje, a když ji hledáte, nikdy ji nenajdete.“

Pár měsíců po prvním ochutnání úspěchu z Blafuj jako Beckham, začala natáčet svůj dnes asi nejúspěšnější film Piráti z Karibiku: Prokletí černé perly. Jako krásná guvernérova dcera Elisabeth se nechala zachraňovat mladým Willem (Orlando Bloomem) a okouzlujícím kapitánem Sparrowem (Johnny Deppem). Pohádková role jí padla jako ulitá a letos v květnu začala se stejnou sestavou natáčet hned druhou a třetí část Pirátů z Karibiku. Na první natáčení vzpomínala ráda. „Poprvé jsem se s Johnnym setkala v jeho klubu. Když jsem ho viděla přicházet, byla jsem úplně mimo. Sedl si ke mě, podíval se na mě a prohodil: Ahoj, ty jsi určitě Keira. Den před tím si nechal kvůli natáčení udělat zlaté zuby. A já se nezmohla na nic, než na stupidní otázku, co se mu s těmi zuby stalo.“ Johnny Depp ji prý naučil ubalit cigaretu, což se jí jistě vyplatilo během natáčení Krále Artuše v Dublinu, o němž prohlásila „v tomhle městě se pořád jen pije a paří. Dublin ze mě udělal chlapa.“ Kvůli roli Guinevere jí obarvili vlasy na černo a Keira byla z výsledku nadšená ještě skoro celý rok. Její hrdinka Guinevere tu v koženém kostýmu bojovala se sekerou, nožem a střílela z luku vedle mužských hrdinů. Histrorický, akční film Král Artuš byl sice propadák, ale Keira si Guinevere jakožto silnou ženu oblíbila. Vždyť mezi její vzory patří Katharine Hepburn a Vivien Leigh, jež obdivuje pro jejich houževnatost.


26.3.1985
Teddington, Middlesex, Londýn, England, Velká Británie
Keira Knightley csfd

Bostonský škrtičCatherine the GreatCharlotteTichá nocProblémisskyBerlin, I Love YouVeřejné lžiZraněná srdceColette: Příběh vášněLouskáček a čtyři říšePiráti z Karibiku: Salazarova pomstaCollateral Beauty: Druhá šanceEverestJack Ryan: V utajeníKód EnigmyLaggiesNewyorská romanceAnna KareninaHledám přítele pro konec světaStars in ShortsNebezpečná metodaPočátek Země NezeměLast NightLondýnský gangsterNeopouštěj měNa hraně láskyVévodkyněHedvábná cestaPiráti z Karibiku: Na konci světaPokáníPiráti z Karibiku: Truhla mrtvého mužePříběhy ztracených dušíDominoPýcha a předsudekSvěrací kazajkaKrál ArtušLáska nebeskáPiráti z Karibiku: Prokletí Černé perlyBlafuj jako BeckhamDoktor ŽivagoPrďošiPureDíraPrincezna zlodějůStar Wars: Epizoda I - Skrytá hrozbaTreasure SeekersNevinné lžiVesnická aféraRoyal CelebrationThe Sound CollectorOliver TwistComing HomeRosamunde PilcherThe Wonderful World of DisneyHollywood Film AwardsBringing the Past to Life: The Making of 'Atonement'


Aktualizace osobnostního profilu Keira Knightley: 26.3. 2024 22:40