Charles Blavette (1902 - 1967)


Francouzský herec Charles Blavette patřil k výrazným představitelům vedlejších rolí v umělecky hodnotných filmech Marcela Pagnola, později jej jako typ prostého venkovana z jižní Francie začali vyhledávat i další režiséři a na své konto nakonec nastřádal přes padesát filmů. Narodil se v Marseille, a i když známe jména jeho rodičů, o jeho dětství nejsou prakticky žádné informace, víme ale, že předtím, než se dal k divadlu, pracoval jako kuchař.

Menšími rolemi přispěl Charles Blavette i do hodnotných počinů těsně poválečné francouzské kinematografie (NÁBŘEŽÍ ZLATNÍKŮ – Quai des Orfevres, 1947), znovu pracoval také s Marcelem Pagnolem (MANON OD PRAMENE – Manon des sources, 1952), z nově nastupující generace režisérů jej několikrát angažoval André Cayatte (MILENCI Z VERONY – Les amants de Verone, 1948; MEČ A VÁHY – Le glaive et la balance, 1962). Jednu z hlavních rolí strýce hlavní hrdinky hrál ve Villiersově oceněném dramatu ŽIVÁ VODA (L′eau vive, 1958). Velkou příležitost dostal znovu od Jeana Renoira (SNÍDANĚ V TRÁVĚ – Le déjeuner sur l′herbe, 1959), po boku italské hvězdy Alidy Valli hrál ve filmu TAK DLOUHÁ NEPŘÍTOMNOST (Une aussi longue absence, 1960).

V závěru své herecké dráhy Charles Blavette přijal několik nabídek i z televize, ve filmu se objevil naposledy po boku Jeana Gabina (ZAHRADNÍK Z ARGENTEUIL – Le jardinier d′Argenteuil, 1966). Své původní povolání kuchaře a lásku ke kuchyni jižní Francie zúročil Charles Blavette úspěšnou kuchařskou knihou Moje provensálská kuchyně (Ma Provence en cuisine, 1961).

Charles Blavette zemřel v nemocnici v Suresnes 21. listopadu 1967 ve věku 65 let.


24.6.1902
Marseille, Francie
21.11.1967
Suresnes, Francie
Charles Blavette csfd

Zahradník z ArgenteuilDis-moi qui tuer325 000 FrancsMeč a váhyRoi du village, LeLe Soleil dans l'oeilMon oncle du TexasLa VendettaTak dlouhá nepřítomnostOči bez tvářeVelký riskSnídaně v trávěTulák ArchimedesToi... le veninL'Eau viveLe Port du désirSérie noireLe Tournant dangereuxCarnavalManon des sourcesPředehra ke slávěL' ÉpaveMilenci z VeronyColombaLáskaLe Charcutier de MachonvilleNábřeží zlatníkůNaïsCécile est morte !L'Île d'amourAprès l'orageLa Bonne ÉtoileLe Soleil a toujours raisonLe Val d'enferSvětlo létaLa Fausse MaîtresseSimpletParade en 7 nuitsSOSLa Fille du puisatierLe Dernier TournantLe SchpountzMarseillaisaPekařova ženaL'étrange Monsieur VictorRegainCigalonToniAngèleJofroiFortuneJacquou le croquantLes Diables au villageSaturninCécilia, médecin de campagneLes Trésors de Marcel PagnolCinéastes de notre temps - Jean Renoir le patron, 1re partie : La recherche du relatifCinéma de notre temps : Marcel Pagnol ou Le cinéma tel qu'on le parleCinéastes de notre tempsLa Vie est à nous


Aktualizace osobnostního profilu Charles Blavette: 6.4. 2024 01:23