Björk 58 let


Björk svou hudební kariéru odstartovala už ve svých jedenácti, když začala chodit na hodiny klavíru na základní škole. Jeden z jejích učitelů v té době poslal nahrávku písně Love to Love do RÚV, tehdy jediné rozhlasové stanice na Islandu. Tato nahrávka byla skutečně odvysílána a Björk pak téměř okamžitě dostala nabídku od nahrávací společnosti Fálkinn. A tak mohl v roce 1977 vzniknout její první debut, na kterém se podílel i její nevlastní otec, jenž ji doprovázel na kytaru. Na této desce je několik islandských dětských písniček, cover verze tehdejších hitů a dokonce i Fool on the Hill od Beatles, zpívaná v isladštině. Tato deska se na Islandu stala platinovou a dnes je vysoce ceněným sběratelským kouskem.

Další projekt se jmenoval KUKL (což v islanštině znamená magie) a kromě Björk se ho účastnilo dalších pět islandských hudebníků. Napsali společně několik písní a po čtrnáctidenním zkoušení konstatovali, že už jsou docela sehraní. Jejich hudba je často označována jako gothic rock. Tady už se objevují náznaky, kterým směrem se zpěv Björk bude ubírat. Skupina KUKL uspořádala koncertní šňůru po celém Islandu s britskou punkovou skupinou Crass a vydala dvě alba: The Eye (1984) a Holiday in Europe (1976).

Pak se seskupení KUKL rozpadlo, což bylo zčásti zaviněno i uzavřením jejich nahrávací společnosti Gramm. V létě 1986 se dali dohromady někteří členové KUKLu a surrealistické skupiny Medusa a dohromady vytvořili umělecký spolek Smekkleysa. Ten měl samozřejmě i hudební sekci, která dostala název The Sugarcubes. Smekkleysa i The Sugarcubes uvádějí jako oficiální datum vzniku den, kdy se Björk narodil syn Sindri.


21.11.1965
Reykjavík, Island
Björk csfd

SeveřanSleepless Nights StoriesDrawing Restraint 9Tanec v temnotáchReady to WearThe Juniper TreeGlerbrotMichel Gondry, Do It YourselfThe Sparks BrothersWhy Are We (Not) Creative?Why Are We Creative?Americká 90. létaBjörk: Biophilia LiveWhen Bjork Met AttenboroughBjörk: Live in ParisCoachellaGlastonburyMatthew Barney: No RestraintLooking for a Thrill: An Anthology of InspirationScreaming MasterpieceThe Work of Director Stéphane SednaouiArakimentariI've Been Twelve ForeverThe Work of Director Michel GondryThe Work of Director Spike JonzeBjörk at the Royal Opera HouseBjörk: Live at CambridgeHAM: lifandi dauðir100 očí Larse von TrieraChoreography: Creating Vincent Paterson's Dance SequencesFree TibetBjörk - Live at Shepherds Bush EmpireBjørk - et portrætRock v ReykjavíkuBjörk: AncestressBjörk: AtoposBjörk: Ovulebjörk: tabula rasaBjörk - LionsongBjörk: CrystallineÓlöf Arnalds - SurrenderBjörk - WanderlustU2: Window in the SkiesBjörk: Volumen PlusBjörk - Pagan PoetryBjörk: Hidden PlaceBjörk: All Is Full of LoveBjörk: BacheloretteBjörk: Possibly MaybeBjörk: Army of MeBjörk: Big Time SensualityBjörk: Human BehaviourBjörk: Play DeadBjörk: Venus as a BoyThe Work of Director Chris CunninghamBjörk: VolumenLive 8Björk: Koncert v CambridgeMuumi ja punainen pyrstötähti


Aktualizace osobnostního profilu Björk: 16.11. 2023 15:53