Eduard Dubský (1911 - 1989)


Eduard Dubský, vlastním jménem Neckář, pocházel z Jihlavy, kde studoval gymnázium a již tehdy se amatérsky zabýval divadlem. V roce 1931 v Jihlavě hostovala divadelní společnost Marie Zieglerové, kam Dubský nastoupil a působil u ní dva roky, následně jednu divadelní sezónu strávil v Tylově divadle v Praze-Nuslích. Po absolvování vojenské služby účinkoval v rámci divadelní společnosti J. Bittla (1935-1938) a pak nastoupil do Východočeského divadla v Pardubicích (1938-1940). Za války byl pak členem činohry Divadla moravskoslezského v Ostravě (1941-1945), po osvobození odešel do Prahy, kde se pak usadil natrvalo. Původně hrál v Realistickém divadle (1945-1947), pak v Divadle státního filmu (1948-1950) a nakonec se jeho domovskou scénou na více než třicet let stala Městská divadla pražská (1950-1984). Doménou Eduarda Dubského v divadle byly konverzační komedie; v mládí hrál role noblesních milovníků, později se přehrál do úloh šarmantních, leč úlisných seladonů, často se zkaženým morálním profilem.

Syn Eduarda Dubského Rupert Dubský začínal jako dětský herec, později odešel do Švýcarska, dnes působí jako úspěšný divadelní režisér a libretista. Mladší bratr Eduarda Dubského, Václav Neckář, přijal taktéž umělecké jméno Dubský a působil také u divadla. Václavovi synové Václav Neckář (*1943) a Jan Neckář (*1949) se pak výrazně prosadili v populární hudbě.


19.11.1911
Jihlava, Rakousko-Uhersko
2.3.1989
Praha, Československo
Eduard Dubský csfd

Pan Vok odcházíPoprask na silnici E 4MalérNikdy toho nenechámO líném HonzoviSmuteční hudba za padlé hrdinyVšichni proti všemHamounNezbedná pohádkaNoc klavíristyPaleta láskyTam, kde hnízdí čápiVeliká šanceZa volantem nepřítelHrochNeameričanéVídeňská krevJako padlý sníhLupič LegendaMagnoliaMiláčekDny a noci KomunyMrtvý princTajné poslání S.M.Frigyes KarinthyNa kolejích čeká vrahPinocchiova dobrodružství II.Svatby pana VokaŽralociHvězdaHádavá pohádkaPřípad pro začínajícího kataZkažený světMaratónInzerátLacrimae rerumPinocchiova dobrodružstvíFlámMaigret a smutný AlfrédMinisterstvo strachuPozdní doznáníSedm koní a vavřínySlečny přijdou pozdějiU telefonu MartinAkce EpeiosAtentátOdpolední návštěvaRohová hospodaStrakatí anděléZlatokopové z ArkansasuHlídač dynamituNeklidnou hladinouPevnost na RýněPošťácká pohádkaZámek pro BarborkuChvíle rozhodnutíLedové moře voláVila ToscaVyhnanstvíZločin na Volavčím jezeře


Aktualizace osobnostního profilu Eduard Dubský: 30.10. 2023 21:29