Erwin Geschonneck (1906 - 2008)


Erwin Geschonneck, označován za „Hanse Alberse východu" se řadí mezi filmové a divadelní legendy NDR. Pokud nepočítáme Jeanne Calmentovou, patřil mezi nejdéle žijící herce na světě. Dožil se 102 let.

V letech 1946 až 1948 působil v hamburském divadle Hamburger Kammerspiele. Natáčí svůj druhý film IN JENEM TAGEN (V ONĚCH DNECH, 1947). V roce 1949 dostal nabídku od Bertolta Brechta a Helene Weigelové hrát v právě založeném divadle Berliner Ensemble. Nabídku přijal a vstoupil do východoněmecké SED (východoněmecké komunistické strany). Začala jeho úspěšná spolupráce ze studií DEFA a DFF. Ve spolupráci s mnoha slavnými režiséry dokázal vytvořit různé, žánrově odlišné role. V pohádce DAS KALTE HERZ (CHLADNÉ SRDCE ,1950) hrál holanďana Michala. V dětském filmu DIE GESCHICHTE VOM ARMEN HASSAN, 1958 prodavače Machmuda. Wilhelma Liebknechta v dělnicko-historickém dramatu DIE UNBESIEGBAREN (NEPŘEMOŽITELNÍ, 1953). Plukovníka Petershagena v TV seriálu GEWISSEN IN AUFRUHR (VZPOURA SVĚDOMÍ, 1961). V kostýmním filmu DIE ABENTEUER DES TILL ULENSPIEGEL (DOBRODRUŽSTVÍ TILLA ULENSCHPIEGELA, DDR/F 1956) postavu Stahlarma. Film byl natočen ve francouzké koprodukci. Režisér filmu Gérard Philipe se podílel na scénáři a zahrál si hlavní roli Tilla.

V roce 1961 získal herec Národní cenu NDR 1.třídy. O dva roky později se zúčastnil natáčení NACKT UNTER WÖLFEN (NAHÝ MEZI VLKY). Jedná se dnes o již legendární film. V roce 1970 učinkoval v TV minisérii JEDER STIRBT FÜR SICH ALLEIN. V roce 1974 se vrací znovu do prostředí koncentračního tábora. Po boku Vlastimila Brodského ve filmu JAKOB DER LÜGNER (JAKUB LHÁŘ) vytvořil postavu Kowalskiho. Film byl jako nejlepší neanglicky mluvený snímek nominován na Oskara. V roce 1981 obdržel státní vyznamenání Karla Marxe. Po pádu NDR se nebál výslovně zastat komunismu. Jeho filmografie čítá 80 filmů. Je autorem dvou knih. V roce 1992 byl zvolen nejoblíbenějším hercem bývalé NDR. O rok později obdržel Filmovou cenu za celoživotní dílo. 28. prosince 2004 byl jmenován čestným členem právě založené německé Filmové akademie. Erwin Geschonneck žil se svou čtvrtou ženou na známém Alexandrplatzu v Berlíně. Syn Matti je režisérem, druhý syn Alexandr forenzní specialista. Dcera Fina je novinářkou.

Když zemřel, vyšel Die Welt s titulky:"Velký proletářský hrdina NDR je mrtev." Jako každá slavná osoba měl i Erwin Geschonneck několik rozloučení. Jeho poslední bylo 3. května 2008. Za přítomnosti stovek fanoušků na hřbitově Dorotheenstädtischen v Berlíně. V blízkosti svých spolupracovníků a přátel Brechta, Weigelové, Taboriho, Vallentina, Wangenheima a mnoha dalších.


27.12.1906
Bartoszyce, Polsko, Východní Prusko
12.3.2008
Berlín, Berlin, Německo
Erwin Geschonneck csfd

Vom Büroboten zum Brecht-SchauspielerMatulla und BuschMensch, mein Papa...!Wie die Alten sungen...Friedhelms Geburtstag und andere GeschichtenBenno macht GeschichtenDas GraupenschloßMuž z lodi Cap ArconaAsta, můj andílekLooping - Der lange Traum vom kurzen GlückMeschkas EnkelMorgens in der KneipeCircus MaximusLevins MühleDas Ding im SchloßHerbstzeitPlantagenstraße 19Zásnuby s podmínkouAnton kouzelníkDes kleinen Lokführers große FahrtDie Millionen des Knut BrümmerTambariDas Licht auf dem GalgenEin Wigwam für die StörcheEin altes ModellOstrov stříbrných volavekBankett für AchillesLoopingV zemi blahobytuDer Untergang der EmmaJakub lhářHasičská ulice 25Anfang am Ende der WeltSonnensucherKoupíme si požární autoDie Fahne von Kriwoj RogGeschichten jener NachtLord am Alexanderplatz, EinDie Ermittlung - Oratorium in 11 GesängenBerlin um die EckeTiefe FurchenAsphalt-StoryKarbid und SauerampferNahý mezi vlkyTen vedle tebeAch, du fröhlicheWind von vornLidé s křídlyPět nábojnicMusterknabenVarovné signályDer LotterieschwedeSchlösser und KatenDobrodružství Tilla UlenspieglaFalešná kartaPoplach v cirkuseGewehre der Frau Carrar, DieNepřemožitelníSekera z WandsbekuStíny nad ostrovy


Aktualizace osobnostního profilu Erwin Geschonneck: 3.11. 2023 03:47