Janusz Kijowski 75 let


Filmový, divadelní a operní režisér, scénárista, herec a producent nejprve v roce 1972 absolvoval historii na Varšavské univerzitě. Už během studií spolupracoval s týdeníkem Kultura jako filmový kritik. V roce 1978 dokončil obor filmová režie na Vysoké škole filmové a divadelní v Lodži. Jeho absolventský film INDEX (1977) pojednávající o nekompromisním hrdinovi, který za své zásady zaplatil vysokou cenu, byl cenzurou na několik let zakázaný. Na plátna kin se dostal až v květnu 1981, v době tzv. Karnevalu Solidarity. Oficiálně Kijowski debutoval až v roce 1979 titulem KUNG-FU, oceněným na festivalu v Gdaňsku jako nejlepší debut. Zde se v situaci, kdy je třeba bránit neoprávněné vyhození kolegy z práce, rodí skupinová solidarita. Před nástupem vojenského stavu ještě stačil natočit svůj film HLASY (1980).

Od 90. let se věnuje Kijowski také práci na divadle, režii divadelních inscenací pro televizi a ve velké míře i publicistické činnosti. V roce 1998 začal vyučovat na Vysoké škole filmové a divadelní v Lodži a v roce 2002 byl zvolen viceprezidentem Evropské federace filmových režisérů (FERA). Již několik let je Janusz Kijowski ředitelem Jaraczova divadla v Olštýně a přednáší i na tamní univerzitě.


14.12.1948
Štětín, Polsko
Janusz Kijowski csfd

WarszawaPułapkaKameleonWarszawa. Année 5703Stan strachuMaskaradaGłosyKung-FuIndeksZ.K. SieradzAniol strózAvant la bataillePortret podwójnyPoslední zvoněníPrzez Czarnogórę


Aktualizace osobnostního profilu Janusz Kijowski: 1.3. 2024 17:50