Fei-Yang Yip


Tajvanský herec a bojový umělec Fei-Yang Yip v mládí studoval kung fu a díky známostem s Wangem Yu podepisuje smlouvu u filmové společnosti Shaw Brothers už v roce 1971. Roku 1972 debutuje v osmi kung fu filmech, ikdyž jen v extra rolích, nebo vedlejších rolích studentů. S Wangem Yu si zahrál v One Armed Boxer (1972), The Fast Fists (1972) a The Gallant (1972). Svou první hlavní roli ztvárnil s kráskou Fan Lingovou v tajvanském flicku Furious Dragon (1973). Wang Yu na něj nezapomněl ve vydařené řežbičce Beach of the War Gods (1973), získal zde vedlejší roli Japonce s akrobatem Jackem Longem. Další hlavní roli s krásnou Suen Ga-Lam ztvárnil v mlátičce The Heinous Fiend (1974) a kdo jiný, než Wang Yu mu nabízí roli jednoho z thugů v The Iron Man (1974).

V dalších letech natáčí převážně ve filmech Tan Tao Lianga, ale velkou rolí utkvěl ještě v The Dragon and the Tiger Kids (1979) Jangem Hwang Lee a Hoi Mangem. S Wangem Yu se naposledy setkal v Cheh Changově fantasy Shanghai 13 (1984) a rozloučil s filmovým průmyslem komerčně úspěšnou komedií Shyly Joker (1986).

Fei-Yang Yip csfd

Shyly JokerShanghai tan shi san tai baoYue yi xing xieTie quanZhen jia gong fuFang Shi Yu da po mei hua zhuangJiang nan ba da xiaLie ri kuang feng ye huoLong Wei shan zhuangQian dao wan li zhuSmrtelný hvizdXue yuBa guo lian junNové pěstiLong men feng yunStoupenci ŠaolinuQi nu hanTie hanZhan shen tanHei chi heiJedna pěst jako kladivoKung-fu: Úder smrtiYing peng yingXia yi shuang xiong


Aktualizace osobnostního profilu Fei-Yang Yip: 12.12. 2023 14:49