Oldřich Vykypěl (1912 - 1983)


Oldřich Vykypěl se narodil 27. února 1912 v Brně. Vystudoval reálku a odmaturoval, v Praze začal se studiem na Vysoké obchodní škole. Ale záhy přešel na dramatické oddělení Státní konzervatoře v Praze, kterou u profesorů Rudolfa Deyla st. a Anny Suchánkové absolvoval 1934. Hrál (za studií u ochotníků a v duchu realismu) ve Východočeské společnosti (1934 – 1938), po základní vojenské službě odešel do rodného Brna, kde se na dlouhá léta stal nepostradatelným článkem brněnského Státního divadla (1938 až 1980), zde byl v letech 1973 – 1980 (až do odchodu na odpočinek) též jako umělecký šéf činohry.

Těsně po dokončení konzervatoře poprvé debutoval na filmovém plátně jako houslista Jan Pokorný v Cikánově dramatu KRÁL ULICE (1935). K další herecké práci se dostal až po čtrnácti letech, i když byl v brněnském angažmá, najde se v jeho filmografii celkem velká řada filmových titulů.

Do roku 1959 se představil jako sedlák Ludvík Hánek (ŽÍZEŇ), polír M. Klimeš (DNES O PŮL JEDENÁCTÉ), studnař Václav Havlík (ZVONY Z RÁKOSU), dělník Karel Šoltys (PŘIZNÁNÍ), velitel (MALÝ PARTYZÁN), kapitán letadla Brázda (ÚNOS), předseda Stárek (MŮJ PŘÍTEL FABIÁN), agent (EXPRES Z NORIMBERKA), kapitán SNB Jirák (NA KONCI MĚSTA), pražský kat (JAN HUS), zedník Andrés (BOTOSTROJ), hajný Jiřička (VĚTRNÁ HORA), správce Loket (RUDÁ ZÁŘE NAD KLADNEM), hejtman Chval (JAN ŽIŽKA), Jožka (ÚTĚK ZE STÍNU), polír (MSTITEL), nadporučík Novák (KONEC CESTY) atd. atd.

Do své smrti se Vykypěl ještě objevil ve snímcích ZLÉ PONDĚLÍ (otec Václav Turnovský), POCHODNĚ (policejní ředitel), PÁTÉ ODDĚLENÍ (kapitán Pecha), KOUZELNÝ DEN (kovář Horák), CHLAPEC A SRNA (otec), VŠICHNI DOBŘÍ RODÁCI (farář), DVACÁTÝ DEVÁTÝ (starší dělník), NÁŠ DĚDEK JOSEF (statkář Petr), BOUŘLIVÉ VÍNO (předseda Rosický), O MORAVSKÉ ZEMI (předseda Kočiš), STOPAŘ (ředitel), NA KOHO TO SLOVO PADNE… (předseda Soukup), POŽÁRY A SPÁLENIŠTĚ (ředitel cihelny Bárta), POHÁDKA SVATOJÁNSKÉ NOCI (kovář) a po jeho smrti vydaný ZA HUMNY JE DRAK (1982).


27.2.1912
Brno, Morava, Rakousko-Uhersko
21.2.1983
Brno, Československo
Oldřich Vykypěl csfd

Konec Černého supaOdchod bez řádůZa humny je drakČas na hodináchDům na inzerátO vodě, lásce a štěstíPohádka svatojánské nociVůně domovaZelené červené jablkoPožáry a spáleništěTajemství Ďáblovy kapsyNa koho to slovo padne...Opustíš-li mne...Pán na inzerátStopařV hodině nejtěžšíKandidát stranyNerovná láskaO moravské zemiProkop DivišPřed premiérouBouřlivé vínoHlavou proti zdiNáš dědek JosefTáto, něco bouchlo!Dvacátý devátýSkleněná dámaŠek, na kterém chyběl podpisKlecHnízdoTím hůř, když padnouGazdina robaStříbrná šestkaŠťastný JimVšichni dobří rodáciChlapec a srnaKouzelný denPochodněPáté odděleníZlé pondělíKonec cestyKřižovatkyMstitelZatoulané děloÚtěk ze stínuJan ŽižkaRudá záře nad KladnemVětrná horaBotostrojJan HusNa konci městaExpres z NorimberkaMůj přítel FabiánÚnosMalý partyzánPřiznáníZvony z rákosuDnes o půl jedenáctéŽízeňKrál ulice


Aktualizace osobnostního profilu Oldřich Vykypěl: 30.10. 2023 10:06