Lambert Wilson 65 let


Lambert Wilson se již od útlého dětství pohyboval ve světě divadla a filmu. Narodil se 3.8.1958 fotomodelce Nicole a filmovému herci a režisérovi Georgesi Wilsonovi. Po otci mu v žilách koluje francouzská a po matce irská krev. Díky otci se velmi brzy stal členem Théâtre National Populaire, po jehož boku vystupoval například v muzikálu Král Ubu. Herectví studoval tři roky v londýnském Drama Center.

Lákavější pro něho ovšem byly postavy rozporuplné pohybující se na hraně šílenství, jako byl například sebedestruktivní Quentin v romantickém dramatu SCHŮZKA (nominace na Ceasara) nebo cizoložník Caspasian Speckler v uměleckém snímku ARCHITEKTOVO BŘICHO. Velkou hereckou příležitostí pro něho byl Nikolaj Stavrogin ve filmovém přepisu románu F. M. Dostojevského BĚSI. Od roku 1984 je stálým členem divadla Comédie des Champs-Elysées.

L. Wilson patří ve Francii k známým hudebním interpretům a alba Loin a Nuit Americaine vyšla i u nás. Příležitostně se věnuje i opernímu zpěvu. Celosvětovou proslulost mu přinesla až vedlejší role Merovingiana v hollywoodské sci-fi bratrů Wachowských MATRIX: RELOADED a REVOLUTIONS. Hollywood v Lambertovi objevil představitele elegantních zloduchů, bohužel další herecké příležitosti v Americe za moc nestály. Objevil se v propadáku CATWOMAN, podprůměrné SAHAŘE (se snímkem z roku 1983 nemá nic společného), nevýrazném thrilleru BRILANTNÍ PLÁN a v nepovedené sci-fi s Vinem Dieselem BABYLON A.D..

Z jeho domovských snímku stojí za to připomenout drama COEURS a JEN PROTO, ŽE JSME JINÍ, kde ztvárnil postavu homosexuála marně toužícího po dítěti. Z jeho jevištních úspěchů si připomeňme postavu filozofa Sepulvedy v historickém dramatu Jean-Clauda Carrièra Valladolidský spor v Théâtre de l'Atelier nebo A Little Night Music po boku Judi Dench v Royal National Theater v Londýně.


3.8.1958
Neuilly-sur-Seine, Paříž, Île de France, Francie
Lambert Wilson csfd

Cinq hectaresDes mains en orLes Choses simplesMyška a medvěd na cestáchPaní Harrisová jede do PařížePlanchaBenedettaThe Matrix ResurrectionsDe GaullePřekladateléAu bout des doigtsVolontaireKorporaceL'Échange des princessesTelle mère, telle filleAssoloOdyseaTout de suite maintenantZpovědiEnragésLa VacheBarbecueOd pěti do sedmiPosthumousSuite FrançaiseS Molièrem na koleVinodentroJeště jste nic neviděliManipulationsO myšce a medvědoviPo stopách MarsupilamihoÀ l'aveugleImogène McCartheryO bozích a lidechPrincezna z MontpensierVictorBabylon A.D.Dante 01Jen proto, že jsme jiníProjekt LAZARVelké alibiBrilantní plánLucky Luke na Divokém západěZbloudilá srdceCharlyGentilleSaharaTaková normální královská rodinkaVýročíCatwomanColette, une femme librePouze pro zvanéDédalesIl est plus facile pour un chameau...Matrix ReloadedMatrix RevolutionsNa ústa neProud časuDivin enfant, LeFar from China


Aktualizace osobnostního profilu Lambert Wilson: 11.11. 2023 05:44