Alan Young (1919 - 2016)


Přišel na svět jako Angus Young v severní Anglii, avšak jeho rodiče pocházeli ze Skotska. Brzy po Alanově narození se rodina přestěhovala do Edinburghu, a v jeho šesti letech pak do Kanady.

Ve druhé polovině 40. let měl v USA svoji vlastní rozhlasovou Show Alana Younga, jenž byla po pěti letech ukončena kvůli klesajícímu zájmu posluchačů. V roce 1950 tedy Alan přešel se svým pořadem do televize, kde jej úspěšně uváděl další tři roky. Byl za něj poctěn cenou Emmy a hvězdou na Hollywoodském chodníku slávy.

Z televize pak plynule přešel k rolím ve filmech. Nejvíce prostoru dostal v rodinných snímcích a komediích, kde mohl stejně jako v rádiu uplatnit svůj skotský akcent. Mohli jsme ho vidět například v komedii ANDROCLES AND THE LION, nebo dobrodružném sci-fi STROJ ČASU podle románu H.G. Wellse z roku 1960. Jako jediný herec si o 42 let později zahrál i v remakeu tohoto snímku v režii Simona Wellse.

Asi nejznámnější hrannou úlohu vytvořil v první polovině 60. let v televizním seriálu MISTER ED. Několik epizod série dokonce sám režíroval. Mihnul se i ve třetím díle akční komedie POLICAJT Z BEVERLY HILLS s Eddie Murphym v hlavní roli.


19.11.1919
North Shields, Hrabství Tyne a Wear, England, Velká Británie
19.5.2016
Woodland Hills, Los Angeles, Kalifornie, USA
Alan Young csfd

The Time Machine Alan YoungMickey's Around the World in 80 DaysCo se ještě stalo o VánocíchTanec při měsíciStroj časuMickeyho kouzelné VánoceCo se stalo o VánocíchHart to Hart: Home Is Where the Hart IsPolicajt v Beverly Hills IIIEarth AngelKačeří příběhy: Poklad ze ztracené lampySuper DuckTalesDuckTales: Treasure of the Golden SunsSlavný Myší DetektivFlíček u cirkusuScruffyBlack BeautyJake, kocour z vesmíruBakerův jestřábStroj časuO PalečkoviPánové se žení s brunetkamiAaron Slick from Punkin CrickAndrocles and the LionChicken Every SundayMr. Belvedere Goes to CollegeMargieMyšmaš KabaretPohotovostMickey Mouse WorksSabrina - mladá čarodějniceDuckman: Private Dick/Family ManBatmanSprávná pětkaRen a StimpyLetohrátkyMy z KačerovaŠmoulovéComing of AgeAlvin & the Chipmunks


Aktualizace osobnostního profilu Alan Young: 14.3. 2024 14:23