Paolo Sorrentino 53 let


Režisér a scénárista Paolo Sorrentino se narodil v Neapoli roku 1970. Jeho první celovečerní film L’uomo in più, s Toni Servillem a Andrea Renzim v hlavních rolích, byl v roce 2001 uveden na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a získal tři nominace na cenu David di Donatello (ceny italské akademie) a získal cenu Nastro d’Argento (ceny italských filmových novinářů) pro nejlepšího debutujícího režiséra.

O tři roky později jeho třetí film Rodinný přítel byl taktéž vybrán do soutěže na MFF v Cannes. V roce 2008 si Sorrentino zopakoval spolupráci s Toni Servillem ve filmu Božský a již potřetí svůj film zařadil do soutěže MFF Cannes. Tentokrát vyhrál cenu poroty – Prix du Jury. Film byl nominován za nejlepší masky také na Oscara a získal sedm cen David di Donatello, pět cen Ciak d’Oro a pět cen Nastri d’Argento.

V roce 2010 vydal svoji první knihu, Hannu tutti ragione, která byla vřele přijata jak kritiky, tak i čtenáři a byla nominována na nejprestižnější cenu italské literatury, Premio Strega. Tady to musí být je Sorrentinův první anglicky mluvený film a čtvrtý, který byl uveden na soutěži Mezinárodního filmového festivalu v Cannes.


31.5.1970
Napoli, Campania, Itálie
Paolo Sorrentino csfd

Mob GirlParthenopeBoží rukaOni a SilvioOni a Silvio 1Oni a Silvio 2MládíRio, Eu Te AmoVelká nádheraTady to musí býtBožskýRodinný přítelSabato, domenica e lunedìNásledky láskyPřebytečný člověkSei pezzi faciliHomemadeNový papežMladý papežNapoli 24L'Aquila 2009: Cinque registi tra le maceriePiccole avventure romaneKiller in RedThe DreamLa partita lentaLa notte lungaL'amore non ha confini


Aktualizace osobnostního profilu Paolo Sorrentino: 11.11. 2023 14:15