O.J. Simpson 76 let


Afroameričan, syn nemocniční pracovnice Eunice Duoden a kuchaře Jimmyho Lee, až do třetí třídy netušil, že nosí jméno Orenthal (matka ho pojmenovala po francouzském herci). V mládí, po rozvodu rodičů, působil v pouličním gangu Persian Warriors a dokonce na krátkou dobu skončil ve vězení. Na sportovní dráhu ho nasměroval hráč baseballu Willie Mays – O. J. se začal věnovat americkému fotbalu na střední škole Galileo v týmu Galileo Lions. Během studia na University of Southern California hrál za školní tým USC Trojans a v roce 1968 se stal držitelem několika cen, mimo jiné Heisman Trophy pro výjimečně nadané hráče. Následoval podpis pro tým Buffalo Bills a účast v NFL, kde se etabloval s číslem 32 jako špičkový running back. Dosáhl několika ocenění a v roce 1973, kdy byl zvolen atletem roku, zaznamenal rekord získání 2000 yardů v sezóně. Na roky 1978 a 1979 přestoupil do San Francisco 49ers, ale to už byla jeho kariéra víceméně na konci. Každopádně v roce 1983 vstoupil do Síně slávy univerzitního sportu a o dva roky později do Pro Football Hall of Fame. Zkušenosti z tohoto sportovního odvětví mu dopomohly na post televizního komentátora.

Když opustil jako aktivní hráč fotbalová hřiště, rozjel Orenthal Productions se zaměřením na televizní filmy, což byl příklad rodinných filmů Goldie a boxer či Goldie and the Boxer Go to Hollywood, v nichž si také zahrál. V roce 1984 se mu nabízela skutečně životní role – James Cameron ho chtěl obsadit do filmu Terminátor, zatímco Arnold Schwarzenegger měl hrát Kyle Reese. Nakonec režisér nabídl roli stroje z budoucnosti právě Arniemu a Simpson vyšel naprázdno.

Jeho posledním velkým počinem byl poněkud zmatený a nešikovný policista Nordberg ve třech epizodách Bláznivá střela. V roce 1994 ještě natočil O. J. pilotní snímek pro seriál Frogmen, do něhož se ovšem promítly okolnosti kolem „Procesu století“.

Simpson se oženil s Marguirette Whitley v roce 1967 a měl s ní tři děti, z nichž jedno bohužel zemřelo. V roce 1977 potkal dceru německých přistěhovalců Nicole Brown a do dívky o dvanáct let mladší se doslova zbláznil. V roce 1979 se nechal rozvést a o šest let později se s Nicole oženil. Narodili se jim dvě děti, ale manželství bylo stále více komplikované. Jak uváděli Simpsonovi přátelé, chorobně toužil vyhrávat a nesnesl, aby ho někdo shazoval. Když na něj Nicole kvůli domácímu násilí několikrát zavolala policii a v roce 1992 dosáhla rozvodu, nesl to O. J. velice těžce. Nicméně kvůli dětem se nadále stýkali, i když Simpson odloučený život své exmanžely nesnášel dobře.


9.7.1947
San Francisco, California, USA
O.J. Simpson csfd

Město lžíBláznivá střela 33 a 1/3: Poslední trapasFrogmenC.I.A. Krycí jméno: AlexaV ohroženíBláznivá střela 2 a 1/2: Vůně strachuBláznivá střelaBack to the BeachBezva podrazHambone and HillieKokain a modré očiGoldie and the Boxer Go to HollywoodDetour to TerrorThe Golden Moment: An Olympic Love StoryGoldie a boxerPalebná sílaKozoroh 1Smrtelný zásahDiamantoví žoldnéřiPřejezd CassandraČlen klanuWho Is America?Médium1st & TenKořenyVraždy slavných: O. J. SimpsonDark Side of the '90sLorenaThe Informants: Who Killed Nicole?Americká 90. létaJe O.J. nevinný? Chybějící důkazyTrump: An American DreamKardashian: The Man Who Saved OJ SimpsonO.J.: Made in America30 for 30Příběh O.J. SimpsonaAddicted to FameThe ConThe Life and Death of Anna NicoleJohnnie Cochran’s JourneyThe Natural History of the ChickenAbsolutely 100% GuiltyO.J., Nicole and Ron: Countdown to MurderO.J. Fitness: Minimum Maintenance Fitness for MenThe Trial of O.J. SimpsonO.J. Simpson: Juice on the LooseWhy


Aktualizace osobnostního profilu O.J. Simpson: 9.3. 2024 10:49