Telly Savalas (1922 - 1994)


Syn řeckých přistěhovalců se narodil roku 1922 a to 21. ledna. Za 2. světové války sloužil v armádě a byl vyznamenán (Purple Heart), vystudoval psychologii na Kolumbijské univerzitě.

Roku 1960 si vzal Marylin Gardnerovou, s níž měl dcery Penelope a Candace. Hrál v mnoha seriálech i filmech, díky své oholené hlavě dostával role sadistických padouchů a šílenců, jako např. Ernst Stavros Blofeld v bondovce "V tajné službě jejího veličenstva". V roce 1974 se s Marylin Gardnerovou rozvádí, o rok dříve natáčí první sérii svého úspěšného krimiseriálu Kojak (1973 - 1978), v němž si zahrál také hlavní roli slavného plešatého poručíka s lízátkem.

Kojak dostal roku 1974 také cenu Emmy, Savalas vstoupil do povědomí veřejnosti také jako zpěvák. Se svou poslední manželkou, Julií Hovlandovou, žil od roku 1984 až do své smrti 22. 1. 1994, den po svých dvaasedmdesátých narozeninách.


21.1.1922
Garden City, Long Island, New York, USA
22.1.1994
Universal City, California, USA
Telly Savalas csfd

Synové NorskaBackfire!Mind TwisterKojak: Osudná chybaRose Against the OddsKojak: Květiny pro MattyhoKojak: Nikdo není tak slepýKojak: Vždycky je tu něcoHollywoodský detektivKojak: ArianaTucet špinavců IV: Osudná miseKojak: The Price of JusticePredátoři nociTucet špinavců III: Smrtelná miseGoBots: War of the Rock LordsAlenka v říši divůKojak: The Belarus FileAféra CartierVelký závod 2Fake-OutMy PalikariHellinger's LawAlcatraz: The Whole Shocking StoryHraniceAthénin pokladThe Muppet MovieBeyond ReasonKozoroh 1Diamantoví žoldnéřiJoysLa casa dell’esorcismoZlatá lestKdo zabil Jo-Ann Marcusovou a Kathy NelsonovouLisa a ďábelSenza ragioneShe Cried MurderDie rote Sonne der RacheExpres hrůzyI familiari delle vittime non saranno avvertitiL'assassino... è al telefonoPancho VillaProč žít... a proč umíratVisions...A Town Called BastardHezké holky, jedna jako druháMongo se vrací do městaTrip to KillBrutální městoKellyho hrdinovéLand RaidersMackennovo zlatoThe Assassination BureauVe službách Jejího VeličenstvaŠlechtici a podvodníciDobrý den, paní Campbellová!Lovci skalpůSol MadridCosa Nostra, Arch Enemy of the FBIThe Karate Killers


Aktualizace osobnostního profilu Telly Savalas: 1.11. 2023 16:32