Franco Indovina (2023 - 1972)


Italský režisér Franco Indovina je dnes již málo známý, v šedesátých letech měl ale podíl na několika projektech tehdy oblíbeného žánru povídkových filmů. Pocházel z Palerma a od dětství se zajímal o divadlo, po studiích nakonec zakotvil v milánském divadle Teatro Piccolo, kde jako asistent režie spolupracoval s významnými osobnostmi divadla jako byli Luchino Visconti nebo Giorgio Strehler.

Pro povídkový film NEJSTARŠÍ ŘEMESLO NA SVĚTĚ (Le plus vieux métier du monde, 1967) natočil Indovina první část zasazenou do pravěku s tehdy hvězdnou Michèle Mercier v hlavní roli. Jeho prvním samostatným filmem byla komedie NEVÁZANÝ (Lo scatenato, 1968) s mezinárodním obsazením a Vittoriem Gassmanem v hlavní roli. S Marcellem Mastroiannim a Virnou Lisi pak natočil drama ZVLÁŠTNÍ HRY (Giochi particolari, 1970). Více se ale koncem šedesátých let zviditelňoval jako celebrita v nemanželském vztahu s íránskou princeznou Sorayou.

5. května 1972 nasedl Franco Indovina v Římě na letadlo mířící do jeho rodného Palerma, kde měl stále trvalé bydliště a chtěl se zde zúčastnit voleb. Původně s ním měla letět i princezna Soraya, ta ale nakonec kvůli narozeninám své matky zůstala v Monaku. Letadlo se zřítilo těsně před přistáním v Palermu a zahynulo všech 115 cestujících na palubě, dodnes se jedná o jednu z nejhorších leteckých katastrof v italských dějinách. Následný požár prakticky znemožnil identifikaci zuhelnatělých těl, Indovinova manželka Amalia jej poznala pouze podle klíčů. Princezna Soraya do Palerma tehdy odmítla přijet, nakonec opustila Itálii a pobývala pak na různých místech v Evropě, smrt Franca Indoviny těžce zasáhla její psychiku. Zemřela v roce 2001 v Paříži.


22.10.2023
Palermo, Itálie
5.5.1972
Palermo, Itálie
Franco Indovina csfd

Tre nel milleGiochi particolariLe Plus Vieux Métier du mondeLo ScatenatoMenage all'italianaTři tvářeOdysseova dobrodružstvíMichelangelo Antonioni storia di un autore


Aktualizace osobnostního profilu Franco Indovina: 22.10. 2023 02:29