Jacques Pinoteau (1923 - 2017)   † 93 let


Z obecného hlediska se dá říci, že režisér Jacques Pinoteau patří jen k průměrným filmovým tvůrcům, nelze mu ale upřít, že v padesátých letech 20. století se velmi úspěšně prosadil jako autor komedií s tehdy populárním Darry Cowlem. Jacques Pinoteau pochází z rodiny spjaté s prostředím filmu, jeho otec Lucien Pinoteau (1887-1963) ve třicátých letech pracoval několika titulech jako producent, případně asistent režie.

Do širšího povědomí vstoupil Pinoteau až díky spolupráci s populárním komikem Darry Cowlem. Na jejich první společný film RODINNÝ PŘÍTEL (L'ami de la famille, 1956) navázal mimořádný úspěch komedie TŘÍKOLKA (Le triporteur, 1957), která s bezmála pěti milióny diváků v kinech znamenala skutečný triumf. Ze spolupráce s jinými herci - opět ale osvědčenými v komediálním žánru (J. Poiret, M. Serrault) - připomeňme film MAZANÍ HOŠI (Les durs à cuire, 1964). S oblíbenou Dany Saval a řadou známých herců ve vedlejších rolích realizoval Pinoteau i svůj poslední film JÁ A ČTYŘICÁTNÍCI (Moi et les hommes de 40 ans, 1965).

Mezitím začal spolupracovat i s televizí a podílel se například na vzniku velmi populárního seriálu POLY NA CESTÁCH (Poly, 1965). Do konce šedesátých let pracoval i na dalších seriálech, pak se ale stáhnul do ústraní. Zde je na místě připomenout, že mezitím dosáhl věhlasu jako filmový režisér jeho mladší bratr Claude Pinoteau (*1925).


20.9.1923
Clairefontaine-en-Yvelines, Francie
6.4.2017
Jacques Pinoteau csfd

Moi et les hommes de 40 ansLes Durs à cuireLes VeinardsHola, RobinsonHola, RobinsonChéri, fais-moi peurLe TriporteurL´Ami de la familleLe Grand PavoisIls étaient cinqL'Amateur ou S.O.S. FernandLes Globe-trottersPolyLe SicilienAllo ! FernandelMládí na rozcestí


Aktualizace osobnostního profilu Jacques Pinoteau: 24.4. 2024 12:56