Josef Příhoda (1888 - 1965)


Josef Ferdinand pocházel z umělecké rodiny, jeho starší bratr František Příhoda (1881-1968) se také věnoval herectví, herečkou byla později i Josefova dcera Olga Příhodová (1910-?). Josef Příhoda vystudoval pražskou konzervatoř a poté působil u několika kočovných divadelních společností (1906-1908), mj. u Marie Zieglerové. Později vzpomínal na tyto těžké začátky, kdy se u něj do důsledku naplnilo úsloví mít hlad jako herec. V letech 1909-1913 účinkoval jako operetní zpěvák a herec v pražské Aréně, poté přešel do Východočeského divadla v Pardubicích, po první světové válce pak natrvalo zakotvil v Praze. Působil mimo jiné v kabaretu U bílé labutě, účinkoval také v Apollu a Adrii, stál i na jevišti Divadla Varieté v Karlíně. Uplatnil se mimo jiné také jako autor několika zpěvoher.

K filmování se Příhoda vrátil až dva roky po válce, kdy se objevil v komedii NIKDO NIC NEVÍ (1947). Poté následovala řada dalších epizodních rolí, z umělecky výraznějších filmů je možno připomenout PYTLÁKOVU SCHOVANKU (1949), HAŠKOVY POVÍDKY ZE STARÉHO MOCNÁŘSTVÍ (1952) nebo OBUŠKU, Z PYTLE VEN! (1955). V této době se Příhoda pochopitelně přehrál do postav starých mužů, opět z nižších sociálních vrstev a vytvořil nemálo rolí dělníků nebo důchodců pracujících v různých profesích. Naposledy hrál v dětském filmu KÁŤA A KROKODÝL (1965).

Josef Ferdinand Příhoda zemřel v Praze 18. prosince 1965 v Praze ve věku 77 let.


24.9.1888
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
18.12.1965
Praha, Československo
Josef Příhoda csfd

Fantom MorrisvilluKdo chce zabít Jessii?Káťa a krokodýlTáto, sežeň štěně!Král KrálůModrý autobusZačít znovaProsím, nebudit!FloriánKohout plaší smrtKrálíci ve vysoké trávěPohádka o staré tramvajiTerezaBílá sponaLidé jako tyRychlík do OstravySedmý kontinentČerná sobotaDařbuján a PandrholaKam čert nemůžeTaková láskaHvězda jede na jihKasařiMorálka paní DulskéPovodeňPoslušně hlásímTo byla nocŠkola otcůDědeček automobilRobinsonkaZaostřit, prosím!Kam s ním?Obušku, z pytle ven!Vzorný kinematograf Haška JaroslavaZ mého životaNejlepší člověkJestřáb kontra HrdličkaKrejčovská povídkaDovolená s AndělemHaškovy povídky ze starého mocnářstvíMladá létaPlavecký mariášPísnička za grošUsměvavá zemPosel úsvituPřiznáníV trestném územíPytlákova schovanka aneb Šlechetný milionářRevoluční rok 1848Nikdo nic nevíMuzikantská LiduškaProsím, pane profesore!Vy neznáte Alberta?Děvče z předměstí anebo Všecko příjde najevoKdybych byl tátouMořská pannaNevinnáU svatého MatějeŽeny u benzinu


Aktualizace osobnostního profilu Josef Příhoda: 10.11. 2023 22:11