Michel Galabru (1922 - 2016)


Prožil bouřlivé mládí a původně se chtěl stát fotbalistou. Po maturitě ale odešel do Paříže, kde se živil mimo jiné jako pojišťovací agent nebo uvaděč v Théatre National Populaire. Začal se zajímat o literaturu a divadlo a studoval herectví na pařížské Konzervatoři. Po třech letech ho ukončil jako nejlepší absolvent oboru moderní a klasické komedie a v roce 1950 se stal členem divadla Comédie Francaise. Hrál především v klasickém repertoáru (Moliére, Shakespeare, Feydeau) a v angažmá vydržel sedm let. Později dal přednost kabaretu a filmování, na jeviště se vracel jen sporadicky.

V bezmála dvou stovkách filmů, které natočil, jsou komedie v jednoznačné přesile, ale čas od času dostal Galabru i nečekanou příležitost mimo svůj žánr. V sedmdesátých letech diváky i odbornou veřejnost šokovala jeho studie vyšinutého vraha dívek Bouviera v kriminálním dramatu SOUDCE A VRAH, za niž byl odměněn Césarem 1977. Další nominace na tuto cenu mu vynesly výhradně role ve "vážných" filmech: policejní komisař Gesberg v Bessonově filmu SUBWAY, vynálezce smrtících paprsků Albert ve fantaskním filmu KAMIKADZE, nešťastný stařík, pátrající po zmizelém vnukovi v dramatu SANS DÉFENS a kolaborantský šmelinář ve snímku URANUS.


27.10.1922
Safi, Maroko, Francie
4.1.2016
Paříž, Île de France, Francie
Michel Galabru csfd

Mocky sans MockyOuvert la nuitLes InvinciblesLa Mémoire dans la chairGrand restaurant II, LeLe bon samaritainLouis la ChanceLa femme du boulangerLáska jako jedMumuChaussettes, opus 124CinémanMikulášovy patálieMůj život v NeuillyÀ deux c'est plus facileÉtrange monsieur Trip, L'La jeune fille et les loupsPoslední službaVítejte u Ch'tisůAntonio Vivaldi, un prince à VeniseHenry Dunant: Du rouge sur la croixKouzelný kolotočLes Amants de la Dent BlancheNuit noireSan AntonioVelká potopaHerciLe Blanc et le rougeLéopoldAsterix a ObelixLe FaiseurHors jeuLes Marchands de gloireMarceeel!!!Que la lumière soit !Empire du taureau, L'Opération Bugs BunnyRachel et ses amoursChaudemanche père et filsDes mouettes dans la têteDouble peineMůj pasákOn purge bébéRainbow pour RimbaudMas Théotime, LeHonorin et l'enfant prodiguePolly West est de retourBelle epoqueEaux dormantes, LesHonorin et la LoreleïLe secret du petit milliardRoom ServiceTaupes-niveaux, LesUn beau petit milliardLe Jour des roisMouettes, LesDeux flics à BellevilleFeu sur le candidatLes disparus de Saint-AgilSilence d'ailleurs, Le


Aktualizace osobnostního profilu Michel Galabru: 19.11. 2023 10:03