Běla Jurdová (1919 - 2009)


Narodila se v Plzni 5. 11. 1919. Loutkové divadlo navštěvovala už od pěti let a přála si promlouvat ústy milovaných postaviček z pohádek. V Chrudimi, kam se odstěhovala s rodinou, si zahrála již první role v ochotnických divadelních sborech, kterým věnovala velkou část svého volného času. Během protektorátu přijala angažmá v Beskydském divadle, kde sehrála mnoho různých rolí. Poté působila dva roky v Ostravě, odkud přešla do Prahy, do tehdejšího Nezávislého pražského divadla. Jelikož byla ke konci války zavřená divadla, pracovala krátký čas v továrně.

V poválečných letech byla velice oblíbená a její kariéra šla vzhůru, tak se nabídky jen hrnuly. V padesátých letech dostávala nabídky od nejlepších tehdejších filmových režisérů. Neminula jí ani menší role referentky Lídy v nejznámější české poválečné komedii od režiséra Bořivoje Zemana, film DOVOLENÁ S ANDĚLEM (1952). Zde definitivně přesvědčila především režiséra Martina Friče o svém talentu, který si tuto herečku velmi oblíbil. Proto dostala možnost si zahrát hlavní postavu Markýtku Dařbujánovou ve filmu DAŘBUJÁN A PANDRHOLA (1959).

Slavní herci jako František Smolík si velice Bělu považovali. Zahrála si po boku mnoha známých herců, Oldřicha Nového, Josefa Beka, Radovana Lukavského, Josefa Abrháma, Jana Hrušínského a dalších. Do roku (1961) měla minimálně každý rok roli, ale její sláva začala hasnout, především v důsledku nástupu nové generace mladých hereček. Poslední její film je menší role vesnické ženy v komedii STŮJ, NEBO SE NETREFÍM (1998). Dnes už nehraje, ale v jejím hereckém projevu bylo vždy pozorovat snahu zachytit každou roli realisticky bez přikrašlovaných berliček.


5.10.1919
Plzeň, Československo
15.8.2009
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Běla Jurdová csfd

Stůj, nebo se netrefím!FanyKlauni a vlastenciPanenka s porcelánovou hlavičkouDědeček je lepší než pesBurning SecretOperace mé dceryMore v kvapke vodyVrchní, prchni!Hodinářova svatební cesta korálovým mořemAdéla ještě nevečeřelaKonečně si rozumímeAnna, sestra JanyMuži jdou ve tměSlepé střevoDívka na koštětiSvětáciJádro věciRudá v černémZločin a trik II.DrahomíraStrakatí anděléMuž z prvního stoletíTažní ptáciPřípad LupínekRychlík do OstravyDařbuján a PandrholaDnes naposledNechte to na mněPunťa a čtyřlístekDovolená s AndělemKonec strašidelCesta ke štěstíKarhanova partaDnes o půl jedenáctéNěmá barikádaPětistovkaVzbouření na vsiNávrat domůO ševci MatoušoviPortášiPředtuchaČapkovy povídkyPrstýnekB CityStíny včerejškaNejvětší z PierotůPřípad pro zvláštní skupinuMalé dějiny jedné rodinyLétající ČestmírDynastie NovákůMalý pitaval z velkého městaArabelaTřicet případů majora ZemanaCenzurované sny


Aktualizace osobnostního profilu Běla Jurdová: 31.3. 2024 05:32