Silvano Spadaccino (1933 - 2010)


Silvano Spadaccino se narodil 3. prosince 1933 na jihu Itálie ve městě Foggia. V uměleckém světě byl známý jako kytarista, zpěvák, herec, skladatel a dabér. Svou kariéru započal Spadaccino v šedesátých letech, a to jako skladatel filmové hudby. S jeho začátky je spjat režisér Fernando Di Leo, jeho přítel od dětských let. V divadle pak debutuje po boku Giancarla Cobelliho v pořadu CAN CAN DEGLI ITALIANI. Hraje také experimentální divadlo s Carmelo Benem a Paolem Polim.

Filmovým debutem Silvana Spadaccina byla role řidiče kamionu ve filmu  L'ASSASSINO HA LE MANI PULITE (1968). O rok později si zahrál ve filmu Luciana Salceho COLPO DI STATO (1969). Roku 1970 pak hrál ve westernu UN UOMO CHIAMATO APOCALISSE JOE. Po setkání s Paolem Villaggiem v šedesátých letech, s ním vystupuje ve večerních estrádách v Římě a Miláně a toto se stalo základem pro vznik ságy o účetním Fantozzim. S tím je spjata jeho, alespoň pro českého diváka, nejznámější role, a tou je bezesporu potrhlý profesor Birkermaier ve filmu FANTOZZI CONTRO TUTTI (MALÉRY PANA ÚČETNÍHO) 1983, kde pomocí své drastické metody „pomáhá", nejen Fantozzimu, docílit snížení váhy. Na filmu s účetním Fantozzim se podílel ještě roku 1990, a to ve filmu FANTOZZI ALLA RISCOSSA (PAN ÚČETNÍ SE NEVZDÁVÁ). Zde propůjčil svůj hlas, s italsko-anglickým přízvukem, anglickému fotbalovému výtržníkovi, kterého ve filmu ztvárnil Pier Francesco Villaggio, syn Paola Villaggia. S Paolem Villaggiem hrál Spadaccino ještě v první epizodě komedie PAPPA E CICCIA (1983). Někdy byl ve své kariéře uváděn pod pseudonymem Silvan Ospensky, čehož je příklad film z roku 1984 RAZZA VIOLENTA.

15 let působil jako herec ve společnosti Enrica Maria Salerna a jeho posledním vystoupením se pak stala hra DELIRIO DI UN POVERO VECCHIO, v divadle Paola Villaggia, v roce 2000. Silvano Spadaccino žil posledních dvacet let svého života ve městě Monterotondo, v provincii města Říma. Aktivně se podílel na tvorbě italské lidové písně a také se snažil vytvářet antologii lidových písní severní, střední a jižní Itálie. Se svými vokálním společnostmi se vždy snažil vytvářet hudbu italské populární písně z každého regionu, s důrazem na správné reprodukování skladeb v různých dialektech. V Monterotondu umírá Silvano Spadaccino 29. prosince 2010, ve věku 77 let a je zde pohřben na městském hřbitově.


3.12.1933
Foggia, Itálie
29.12.2010
Monterotondo, Itálie
Silvano Spadaccino csfd

Razza violentaZítra se ženímParťáci za všechny prachyMaléry pana účetníhoUn uomo chiamato Apocalisse JoeColpo di statoAssassino ha le mani pulite, L'La bestia uccide a sangue freddoAmarsi maleNahé násilíPerverzní příběh Beatrice Cenci


Aktualizace osobnostního profilu Silvano Spadaccino: 4.4. 2024 22:42