Gojko Mitić 83 let


Gojko Mitić, herec, kaskadér, režisér i scénárista, kterého proslavila, zejména v bývalé východní Evropě, série úspěšných “indiánek” (Indianerfilm) pod hlavičkou východoněmeckého studia DEFA. Narodil se v malé jugoslávské vesničce Leskovac (dnešní Srbsko), kde také strávil dětství. Začínal jako student bělehradské sportovní školy. V 60. letech se v Bělehradě točila spousta cizích filmů a do mnoha z nich byl Gojko vybrán jako kaskadér. Vidět ho můžeme ve vedlejších rolích slavné “vinnetouovské” trilogie podle Karla Maye, stejně jako ve dvou méně úspěšných “mayovkách” OLD SHATTERHAND a MEZI SUPY (oba 1964).

Ve snaze uniknout svému typovému zařazení a dokázat, že se uplatní i v jiných rolích, se v dalších letech objevoval v dalších žánrech, v televizi i na divadle, kde hrál mimojiné Spartaka. Objevil se v jedné epizodě německého seriálu pro mládež “Schloss Einstein” a několik televizních show také uváděl. Svojí image “Chefindianer der DEFA“ nebo taky „nejslavnější indián východní Evropy“ se však nezbavil nikdy a v roce 1992 vystřídal Pierre Brice v postavě náčelníka Vinnetoua v každoroční (od r. 1952) open-air show "Karl-May-Festspiele" v Bad Segebergu u Hamburku (účinkování ukončil v roce 2006). Pro ženy měl neodolatelné kouzlo, prožil například románek s populární německou herečkou Renate Blume (mj. APAČI, ULZANA). Jeho filmy dosáhly popularity dokonce v USA. V současné době žije v Berlíně.


13.6.1940
Leskovac, Jugoslávie
Gojko Mitić csfd

Alfons Jitterbit – Bláznivý školní výletBalkánská hraniceIn einem wilden LandNeubližujte mé dceřiEsperanzaKarl-May-Spiele: Winnetou IIIKarl-May-Spiele: Winnetou und das Geheimnis der FelsenburgKarl-May-Spiele: Unter Geiern - Der Sohn des BärenjägersDer AufstandKarl-May-Spiele: Old SurehandKarl-May-Spiele: Im Tal des TodesThe AntmanHelden wie wirFriedrich und der verzauberte EinbrecherHerberge für einen FrühlingBurning LifeDer KinoerzählerZirri - Das WolkenschafEin kleiner Knall am NachmittagVolio bih da sam golubPirátovo srdcePräriejäger in Mexiko: Benito JuarezPräriejäger in Mexiko: GeierschnabelDas wirkliche BlauWeihnachtsgeschichtenAußenseiterZvědDlouhá cesta do školyMaxe Baumann: Max bleibt am BallAus der FranzosenzeitAlma schafft alleRadiokillerJa choču vas viděťOdvážný SeverinoLáska a královnaZweite Liebe - ehrenamtlichNejdelší cestaPokrevní bratřiUlzanaVisa für OcantrosApačiTekumsehStatečný OsceolaIkarosSmrtelný omylBílí vlciZlato v Black HillsNáčelník Velký hadSynové Velké medvědiceVinnetou - Poslední výstřelMezi supyOld ShatterhandVinnetou - Rudý gentlemanVinnetouVinnetouHuckIn aller FreundschaftKriminálka Stuttgart


Aktualizace osobnostního profilu Gojko Mitić: 17.11. 2023 15:11