Ray Bolger (1904 - 1987)


Wallace Raymond "Ray" Bolger (10. ledna 1904 - 15 ledna 1987) byl americký jevištní a televizní bavič, nejvíce známý pro roli strašáka a farmáře Hanka z ČARODĚJ ZE ZEMĚ OZ.

Bolgerova filmová kariéra začala podepsáním smlouvy s MGM v roce 1936. Jeho nejlepším filmem před ČARODĚJEM ZE ZEMĚ OZ byl muzikál VELKÝ ZIEGFELD (1936), ve kterém ztvárnil sám sebe. Objevil se také v romantickém muzikálu SWEETHEARTS (1938), byl to první MGM film metodou Technicolor (nejprve dvoubarevná technika, později se používala tříbarevná technika). V roce 1941 vystupoval u Paramount Theatre v New Yorku a pracoval s kapelou Harryho Jamese. Bolgerova kariéra byla ovlivněna obdobím, kdy Japonsko zaútočilo na Pearl Harbor a president Roosvelt oznamuje zprávu o útoku a protiútoku. Bolger cestuje a ukazuje se např. v divadle Pacifik během druhé světové války.

Roku 1946 se vrací k MGM a ztvárňuje roli v muzikálu dle novely Samuela Hopkinse Adamse, THE HARVEY GIRLS (1942). Mezi další show na Broadwayi patří například: ŽIVOT ZAČÍNÁ V 8:40, ON YOUR TOES, BY JUPITER, ALL AMERICAN nebo KDE JE CHARLEY?, za kterou získal cenu Tony Award pro nejlepší herecký a hudební výkon. Z tohoto vystoupení je i Once in Love with Amy, píseň s kterou je Ray Bolger často spojován a uváděn.

Bolger se objevil také ve vlastní situační komedii/estrádě televize ABC, KDE JE RAYMOND? (1953-1954). Ta je později přejmenována na RAY BOLGER SHOW (1954-1955). Objevují se zde hvězdy jako: Richard Erdman, Allyn Joslyn, Betty Lynn, Sylvia Lewis, Marjie Millar, Christine Nelson, Verna Felton, Gloria Winters a Ray Teal. Jeho hvězdná kariéra stoupá v několika filmech, např. r. 1961 v remaku Walta Disneye, BABES IN TOYLAND.


10.1.1904
Dorchester, Massachusetts, USA
15.1.1987
Los Angeles, California, USA
Ray Bolger csfd

A Star Is Born: Special FeaturesPeter and the Magic EggHeaven Only KnowsJust You and Me, KidKdyž běžec klopýtneThree on a DateThe EntertainerThe DaydreamerBabes in ToylandMax Liebman Presents: Big TimeApril in ParisWhere's Charley?Look for the Silver LiningMake Mine LaughsThe Harvey GirlsForever and a DayStage Door CanteenFour Jacks and a JillSunnyČaroděj ze země OzSweetheartsRosalieVelký ZiegfeldKouzlo svůdných nožekCarrie of the ChorusBattlestar GalacticaCaptains and the KingsNanny and the ProfessorThe Partridge FamilyFord Star JubileeWhere's Raymond?Johnny Mercer: The Dream's on MeWonderful Wizard of Oz: 50 Years of Magic, TheThat's Dancing!Whimsical World of Oz, TheMaking of 'The Wizard of Oz', TheOmnibusThe Walt Disney Comedy and Magic RevueScreen Snapshots: Hollywood Plays GolfThe 56th Annual Academy AwardsThe 51st Annual Academy AwardsABC's Silver Anniversary CelebrationThe 48th Annual Academy AwardsThe 29th Annual Tony AwardsTomorrow Coast to CoastThe 16th Annual Tony AwardsThe Match GamePasswordThe Lloyd Thaxton ShowCelebrity GolfThe 14th Annual Tony AwardsThe Revlon RevueWashington SquareThe Colgate Comedy Hour


Aktualizace osobnostního profilu Ray Bolger: 19.11. 2023 10:46