Jaroslav Choc (1929 - 2011)


Jaroslav Choc se narodil 20. března 1929 v Plané nad Lužnicí. Nejprve vyrůstal v Děčíně, po roce 1938 v Praze. K herecké práci ho inspirovala herečka Terezie Brzková svým výkonem ve snímku BABIČKA (1940) Františka Čápa. V letech 1949 – 1953 vystudoval herectví na DAMU.

Ještě v pokročilém věku se uplatnil jako režisér v amatérském divadelním souboru v Plasech. Jaroslav Choc byl charakterním hercem, jenž dokázal ve svých velkých a větších českých i světových postavách přesně vystihnout charakter dané osoby a přesně spojit i rozpolcenost charakterových vlastností, jež tak tvořily jednolitý a promyšlený celek.

Velký důraz kladl na svůj charakteristický hlasový projev, který mu umožnil pozoruhodné výkony i v plzeňské operetě. Jak věrně, obětavě a vytíženě sloužil Jaroslav Choc divadlu je zcela zřejmě i z množství titulů, ve kterých se po celou dobu své kariéry objevil, v necelých dvou stech. Od „Zkrocení zlé ženy“ (Modista a Sluha) až po „Uherskou svatbu“ (Kancléř hrabě Kaunic).

Rozličné úlohy tak vytvořil v inscenacích „Jan Žižka“ (Čeněk z Vartenberka), „Babička“ (Pan otec), „Jan Hus“ (Albík), „Romeo a Julie“ (Baltazar), „Paličova dcera“ (Martin), „Podezřelá pravda“ (Don Sancho), „Zlý jelen“ (Prokop), „Dobrý voják Švejk“ (Vodička), „Večer tříkrálový“ (Tobiáš Říhal), „Ze života hmyzu“ (Parazit), „Hrátky s čertem“ (Sarka – Farka), „Manon Lescaut“ (Duval), „Veselé windsorské paničky“ (David Veleba), „Čarodějky ze Salemu“ (Pastor Parris), „Revizor“ (Zemljanika), „Ideální manžel“ (Sir Robert Chiltern), „Romeo a Julie“ (Kapulet), „Apartmá 719“ (Roy Hubley), „Idiot“ (Ferdyščenko), „Hamlet“ (Voltimand), „Hadrián z Římsů“ (Lepohlav), „Naši furianti“ (Jakub Bušek), „Coriolanus“ (Senátor), „Kat a blázen“ (Ibane), „Falstaff a králové“ (Rytíř John Falstaff), „Lucerna“ (Vrchní) i „Limonádový Joe“ (Grimpo).


20.3.1929
Praha, Československo
29.9.2011
Plzeň, Plzeň, Plzeňský kraj, Česko
Jaroslav Choc csfd

Věrní abonentiNávštěva staré dámyVelký případStůj, nebo se netrefím!DiscopříběhNeříkej mi majore!KolečkářiMat třetím tahemVražda před večeříOkurkový hrdinaSlitování, Světlano!Marie OctobreDobrodružství kriminalistikyMatkaNebe patří nám


Aktualizace osobnostního profilu Jaroslav Choc: 28.11. 2023 00:53