Warren Oates (1928 - 1982)


Chtěl-li slavný režisér Sam Peckinpah natáčet své drsné filmy, jejichž hrdinou byl samotář, ztroskotanec toužící po ocenění ať už je jakékoliv, potřeboval k tomu charismatického herce. Herce, z jehož tváře mohou diváci vyčíst, co všechno filmový hrdina zažil, co má za sebou, a to aniž by promluvil. A když promluví, tak hlasem, který napovídá o složitosti hrdinova charakteru. A právě takového herce našel Peckinpah, Hellman a jiní ve Warrenu Oatesovi.

Peckinpah Oatese nejprve obsadil do svého krátkého seriálu THE WESTERNER (1960) a o dva roky později do svého slavného filmu JÍZDA VYSOČINOU (1962). Stejně tak učinil i u svých dalších dvou snímcích MAJOR DUNDEE (1965) a DIVOKÁ BANDA (1969).

Oates pracoval i s dalšími slavnými režiséry té doby např.: Josephem L. Mankiewiczem BYL JEDNOU JEDEN LOTR (1970), Johnem Milliusem DILLINGER (1973), Terrencem Malickem ZAPADÁKOV (1973), Williamem Friedkinem KASAŘ TONY (1978) a Stevenem Spilbergem 1941 (1979).

V sedmdesátých letech se tak Warren Oates dostal na vrchol nejen díky výše zmíněným snímkům, ale především díky filmu Monte Hellmana DVOUPROUDÁ ASFALTKA (1971) a hlavně Peckinpahova PŘINESTE MI HLAVU ALFREDA GARCII (1974). Oates se rovněž spřátelil s hercem Peterem Fondou, se kterým se objevil ve třech snímcích: westernu NÁVRAT DOMŮ (1971), mysteriosním hororu ZÁVOD S ĎÁBLEM a v dramatu 92 IN THE SHADE (oba 1975).


5.7.1928
Depoy, Kentucky, USA
3.4.1982
Los Angeles, California, USA
Warren Oates csfd

Létající okoPříliš tvrdýHraniceLampasyBaby Comes Home1941And Baby Makes SixMy Old ManKasař TonyTrue GritŽena pro dva střelceAmerican RaspberrySleeping DogsThe African QueenDixie DynamiteDrum33 stupňů ve stínuRanč DeluxeZávod s ďáblemCockfighterPřineste mi hlavu Alfreda GarciiThe White DawnDillingerKid BlueThief Who Came to Dinner, TheTom SawyerZapadákovChandlerDvouproudá asfaltkaMuž na výpomocReluctant Heroes, TheByl jednou jeden lotrPřevozníkThe Movie MurdererDivoká bandaSmith!Šlechtici a podvodníciMystery of Edward Sims, TheSomething for a Lonely ManThe SplitV žáru nociVítejte do Zlých časůNávrat sedmi statečnýchStřelbaHonáciMajor DundeeMail Order BrideHrdinův ostrovJízda vysočinouPrivate PropertyThe Rise and Fall of Legs DiamondBarakuda čekáYellowstone KellyNeobvyklé příběhyModrá a šedáNa východ od rájeBlack BeautyThe Big Valley


Aktualizace osobnostního profilu Warren Oates: 5.11. 2023 02:11