Toni Collette 51 let


TONI COLLETTE patří k hereckým objevům z Austrálie, které dokázaly zabodovat i v Hollywoodu, a následuje tak Nicole Kidmanovou a Cate Blanchettovou. Není typická kráska, ale řadí se k nejvšestrannějším herečkám současnosti, dokáže upoutat i ve vedlejší roli. Nebojí se sama sebe zesměšnit nebo parodovat, hraje ošklivky, šedé myšky, naivky i drsné ženy na hraně zákona. V rámci svých postav umí být legrační, dekadentní, zraněná, neurotická, zoufalá i svůdně přitažlivá.

Vždy si šla svou cestou a spíš než konvencemi a zaběhanými pravidly se řídila vlastním instinktem. Jako například když už po pár měsících odešla z herecké školy (NIDA - Národní institut dramatických umění) a vrhla se po hlavě do žhavé herecké reality. Výsledkem byl její celovečerní debut ve filmu SPOTSWOOD (1992), kde coby teenager hrála po boku Anthonyho Hopkinse a Russella Crowea. Tato cenná zkušenost jí přinesla nominaci na australskou cenu IFA (nejlepší herečka ve vedlejší roli).

Velkou příležitostí se stala hořká australská komedie P.J.Hogana MURIEL SE VDÁVÁ (1992). Kvůli postavě dospívající dívky Muriel Heslopové Toni neváhala radikálně změnit svůj vzhled a (dlouho před Renée Zellwegerovou) vstoupit do klubu herců ochotných přizpůsobit scénáři svou váhu. V jejím případě to bylo 40 liber (asi 18 kilogramů) a zvládla to za 7 týdnů. Pro organizmus asi nijak vítaná změna, ale pro filmové diváky ano. Její zavalitá a zakomplexovaná Muriel, ponižovaná rodinou i (rádoby) přítelkyněmi a zoufale čekající na prince na bílem koni, si v realisticky pojatém snímku prošla trnitou cestou k nalezení sama sebe. Princ se sice nakonec nedostavil, ale zato Toni přistála v klíně australská cena AFI pro nejlepší herečku a nominace na Zlatý Glóbus.

Mezinárodní úspěch filmu navíc znamenal i otevřená vrátka k zahraničním (hlavně americkým a britským) projektům. V našich zeměpisných šířkách jsme ji mohli vidět např. jako Harriet Smithovou (filmová adaptace románu Jane Austenové EMMA ), manželku rockové hvězdy 70.let Mandy Sladeovou (SAMETOVÁ EXTÁZE), těžce zkoušenou matku Lynn Searovou (překvapivý megahit roku 1999 ŠESTÝ SMYSL), nebo “hipísáckou“ matku se sebevražednými sklony Fionu (další velký hit tentokrát podle románu Nicka Hornbyho JAK NA VĚC). Zúčastnila se i ženského hereckého koncertu HODINY (vedlejší role Kitty). Za svou roli v duchařském thrilleru ŠESTÝ SMYSL byla nominovaná na Oskara.


1.11.1972
Sydney, New South Wales, Austrálie
Toni Collette csfd

Juror #2Mickey 17Krakenteena RubyMafia MammaVálka o dědictvíUlička přízrakůUtajený pasažérAsi to ukončímJdi za svým koněmNa nožeVelvet BuzzsawBirthmarkedDěsivé dědictvíV rytmu srdceJasper JonesMadam služebnáNoc šílených matekUnit ZeroV utajeníZůstaň nablízkuxXx: Návrat Xandera CageŽlutí ptáciImperiumKrampus: Táhni k čertuMrkáček BillUž teď mi chybíšDlouhá cesta dolůGlasslandHektorova cesta aneb hledání štěstíTammyŠkatuláciA dost!KlikařiNezapomenutelné prázdninyHitchcockMentalFosterHenry ze zkumavkyNoc hrůzyMary a MaxBílá vránaEster to rozčísneDůvěrnostiTen večerLike MindsMalá Miss SunshineMrtvá dívkaNoční voláníTsunami: NásledkyZná ji jako svý botyConnie a CarlaPoslední výstřelVášeň v srdciHodinyIncidentJak na věcRváčiVečeře u přátelDrsnej ShaftHotel Splendide


Aktualizace osobnostního profilu Toni Collette: 12.2. 2024 20:07