Jiřina Bílá (1921 - 1999)


Jiřina Bílá se narodila 17. listopadu 1921 v Bozkově u Semil. Po vystudování a po ukončení světové války se stala profesionální herečkou. Prošla brněnským Národním divadlem (1945 – 1947), Divadlem státního filmu v Praze (1948 – 1950) a benešovským Městským oblastním divadlem (1950 – 1952). Poté musela z rodinných a z mateřských důvodů opustit divadelní prkna (jímž se nadále věnovala jen ojediněle) a jako členka barrandovského hereckého rejstříku pracovala do odchodu na odpočinek jako filmová herečka malých a epizodních rolí.

Do konce 50. let se Jiřina Bílá představila jako dcera Ančka (VZBOUŘENÍ NA VSI), sekretářka (DNES O PŮL JEDENÁCTÉ, BOTOSTROJ), sestra (PĚTISTOVKA), koketka (PYTLÁKOVA SCHOVANKA ANEB ŠLECHETNÝ MILIONÁŘ), pradlena Pepina (PÁRA NAD HRNCEM), žena (ZÍTRA SE BUDE TANČIT VŠUDE), kamarádka Jarča (PÍSNIČKA ZA GROŠ), vesnické děvče (DIVOTVORNÝ KLOBOUK), lesní dělnice Roušarová (PLAVECKÝ MARIÁŠ), průvodčí (EXPRES Z NORIMBERKA), žena v obecenstvu (KOMEDIANTI), panička (KAM S NÍM?), zjevení selky s jídlem (HRÁTKY S ČERTEM), manželka (TO BYLA NOC), služebná lékaře (POVODEŇ), Merfajtová (HLAVNÍ VÝHRA), sekretářka Jiřinka (KASAŘI), havířská žena (DAŘBUJÁN A PANDRHOLA), teta (PĚT Z MILIONU) a další.

V 60. létech nesla filmografie Jiřiny Bílé např. filmové tituly KOHOUT PLAŠÍ SMRT (venkovanka), BÍLÁ SPONA (zákaznice), ĎÁBLOVA PAST (robotnice), STARCI NA CHMELU (matka brigádnice), MARIE (zaměstnankyně v čistírně), ČINTAMANI & PODVODNÍK (jeptiška), LIDÉ Z MARINGOTEK (divačka), KDO CHCE ZABÍT JESSII? (sousedka), DÁMA NA KOLEJÍCH (tramvajačka Božena), NEJLEPŠÍ ŽENSKÁ MÉHO ŽIVOTA (květinářka), ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRINCEZNA (dvorní dáma), SPALOVAČ MRTVOL (Prachařová), SVĚTÁCI (mzdová účetní), PO STOPÁCH KRVE (zdravotní sestra), NEVĚSTA (matka kluka s pistolí), „PANE, VY JSTE VDOVA!“ (dáma) či VELKÁ NEZNÁMÁ (úřednice).

Pro ní nejúspěšnější 70. léta přinesly do své první poloviny úlohy správcové Králové (KLÍČ), hospodyně (LEKCE), průvodčí ve vlaku (AFÉRY MÉ ŽENY), uvaděčky (SMRT SI VYBÍRÁ), manželky Bíci (CESTY MUŽŮ), tety Pepičky (TŘI NEVINNÍ), sousedky (MATURITA ZA ŠKOLOU a HVĚZDA PADÁ VZHŮRU), přítelkyně (HODÍME SE K SOBĚ, MILÁČKU…?), pokladní v kině (JÁCHYME, HOĎ HO DO STROJE!), matrikářky (PŘÍPAD MRTVÉHO MUŽE), dámy v modrých plavkách (JAK UTOPIT DR. MRÁČKA ANEB KONEC VODNÍKŮ V ČECHÁCH), listonošky (MŮJ BRÁCHA MÁ PRIMA BRÁCHU), sousedky Fuskové (DVA MUŽI HLÁSÍ PŘÍCHOD), sekretářky (AKCE V ISTANBULU) i matky stavaře Holého (HŘIŠTĚ).


17.11.1921
Bozkov, Československo
16.8.1999
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jiřina Bílá csfd

Selhání brzdJak básníkům chutná životBerete se dobrovolně?PropastCo je doma, to se počítá, pánové...Jak napálit advokátaKluci z bronzuMore v kvapke vodyV hlavní roli Oldřich NovýDiagnóza smrtiKam nikdo nesmíLásky mezi kapkami deštěPostavení mimo hruZastřený barevný světAdéla ještě nevečeřelaMuž s orlem a slepicíSilnější než strachSkandál v Gri - Gri baruStíhán a podezřelý„Já už budu hodný, dědečku!“Ať žijí duchové!Což takhle dát si špenátJá to tedy beru, šéfe...!Oddechový časPasiánsVítězný lidVšichni proti všemBeethoven - všední dny jednoho životaBouřlivé vínoDobrý den, městoOdysseus a hvězdyZítra to roztočíme, drahoušku...!„Marečku, podejte mi pero!“Akce v IstanbuluBorisek, malý seržantDva muži hlásí příchodHřištěLetní romanceMěsto nic nevíMůj brácha má prima bráchuSarajevský atentátTam, kde hnízdí čápiDobrodružství s BlasiemHodíme se k sobě, miláčku...?Hvězda padá vzhůruJak utopit Dr. Mráčka aneb Konec vodníků v ČecháchJáchyme, hoď ho do stroje!Královský gambitOsud jménem KamilaPřípad mrtvého mužeSedmého dne večerVelké trápeníKufrMaturita za školouTři nevinníVysoká modrá zeďZatykač na královnuÚdolí krásných žabAféry mé ženyCesty mužů


Aktualizace osobnostního profilu Jiřina Bílá: 24.4. 2024 03:35