Maria Pia Casilio (1935 - 2012)


Herečka Maria-Pia Casilio má léta své největší slávy dávno za sebou, v padesátých letech ale patřila k předním osobnostem italského filmu. Pochází z venkova a narodila se v malém městečku San Pio delle Camere ve střední Itálii. Svou kariéru u filmu zahájila poněkud nestandardním způsobem; jako náhodnou divačku na konkurzu k chystanému filmu UMBERTO D. (1952) si ji vyhlédl Vittorio de Sica pro roli služky Marie. Maria-Pia Casilio však ve filmu nechtěla hrát, proto nasadila vysokou laťku požadovaného honoráře a spoléhala na to, že produkce ji odmítne. K jejímu překvapení však producenti na požadavky přistoupili a sedmnáctileté dívce, která se bránila vstupu před kamery, nakonec nezbylo nic jiného, než výzvu přijmout.

V krátkém období let 1953-1954 natočila Maria-Pia Casilio bezmála dvacet filmů, v následujících letech mírně polevila, nadále ale točila s předními režiséry jako byli Luigi Comencini (NEBEZPEČNÉ MANŽELKY – Mogli spericolose, 1958), znovu také de Sica (POSLEDNÍ SOUD – Il giudizio universale, 1961). To byl ovšem také na dlouhou hereččin poslední film, později se věnovala rodině a příležitostně také dabingu. K tomuto oboru ji přivedl manžel, herec a významný dabér Giuseppe Rinaldi (1919-2007). S ním má Maria-Pia dceru Francescu Rinaldi (*1972), která je též herečkou.

Před kamerou se Maria-Pia Casilio od počátku šedesátých let objevuje jen výjimečně, navíc výhradně v menších rolích. Nevelkými úkoly ji pověřil i slavný Fellini (INTERVIEW – Intervista, 1987), zatím naposledy se objevila ve filmu VEČEŘE (La cena, 1998), příležitostně hrála také v televizi.


5.5.1935
Castelnuovo, L'Aquila, Itálie
10.4.2012
Řím, Lazio, Itálie
Maria Pia Casilio csfd

Tři muži a nohaNoi uomini duriLo chiameremo AndreaCuore mattoCuore matto... matto da legarePoslední soudDonna di ghiaccio, LaLa banda del bucoArrivederci FirenzeGagliardi e pupeMogli pericolosePezzo, capopezzo e capitanoAmarti è il mio destinoCanto dell'emigrante, IlTotò, Peppino a psanciI pappagalliŘímské povídkyAmericano a Roma, UnAmori di mezzo secoloAppassionatamenteBláznivý lékařCanzoni di mezzo secoloChléb, láska a žárlivostDue soldi di felicitàLe Tournant dangereuxNeapolský kolotočPařížský vzduchChléb, láska a fantasieDonne proibiteHlavní nádražíKufr snůSiamo tutti inquiliniTereza RaquinováUlička nadějeUmberto D.L'ispettore GiustiVittorio D.


Aktualizace osobnostního profilu Maria Pia Casilio: 10.3. 2024 03:08