Anny Duperey 76 let


Herečka a spisovatelka Anny Duperey je dcerou fotografa Luciena Legrase, Legras je tedy její skutečné příjmení. Oba rodiče zahynuli tragicky na otravu plynem v jejích osmi letech, načež Anny byla vychována odděleně od své mladší sestry. Tato smutná životní zkušenost vedla pozdějí k jejím aktivitám ve prospěch osiřelých dětí. Anny od dětství tíhla k uměleckým žánrům, toužila především po herectví, později navštěvovala slavnou Simonovu dramatickou školu, přičemž na herecké vzdělání si vydělávala jako manekýna. Když pak začala hrát divadlo, její atraktivní zjev neušel zájmu filmařů a již ve dvaceti letech tak byla obsazena do tří filmů.

I nadále sklízela Anny Duperey úspěchy také na divadle, souběžně se objevovala ve filmech známých režisérů (a po boku slavných herců) ve filmu i televizi. Z jejích filmových rolí je na místě připomenout komedii ZÁLETNÍK (Un éléphant ça tromphe énormément, 1976), za niž byla nominována na cenu Cézara. V téže době dostala možnost točit i v zámoří a v režii Sydneyho Pollacka se objevila v americkém filmu BOBBY DEERFIELD (1977) po boku Al Pacina. U nás ji pak zviditelnila ve své době legendární komedie ÚNOS AUT (Bestellt – geklaut – geliefert, 1980), natočená v německé produkci. Z další spolupráce s Pierrem Richardem se sluší připomenout komedii OTEC A OTEC (Les comperes, 1983). V průběhu osmdesátých let omezila Anny Duperey svou participaci ve filmu, více začala točit pro televizi, i u nás byly v poslední době uvedeny některé televizní filmy s její účastí, za své výkony v seriálech byla na přelomu 80. a 90. dvakrát oceněna francouzskou televizní cenou 7 d'or Night.

Anny Duperey příležitostně hraje dodnes, nadále se objevuje i na divadelním jevišti, od sedmdesátých let se ale zároveň věnuje psaní knih. Mimořádnou pozornost získala především s autobiograficky laděnou knihou Le voile noir (1992), v níž zpracovala vzpomínky na své neradostné dětství. I její další knihy pak vzbudily zájem, mezitím se přeorientovala na práci pro osiřelé děti, angažuje se v budování SOS vesniček a především tyto mimoherecké aktivity jí vynesly ocenění Řádem Čestné legie (1997). Jako slavná herecká osobnost a veřejná aktivistka nakonec vstoupila i do politiky a v roce 2002 podpořila prezidentskou volební kampaň Lionela Jospina.

Anny Duperey je podruhé vdaná; jejím prvním manželem byl herec Bernard Giraudeau (*1947). Z jejich dvou dětí se dcera Sara v poslední době prosazuje jako televizní herečka. Současným manželem Anny Duperey je herec Cris Campion (*1966).


28.6.1947
Rouen, Francie
Anny Duperey csfd

Mort d'un bergerLe Voyage en pyjamaPo neznámých stezkáchPetit angeLe Grand Restaurant 3Just a gigoloStíny smrti: Vražda na zámkuVůně vraždyMarge d'erreurJeště jste nic neviděliLáska na tři rokyColombeBambouRáj na západěCoco ChanelDomácnost narubyPozvánka k tanciUne vie en retourMiluji Vás, VýsostiCena za pravduPiknik u OsiridaTôt ou tardL'Enfant perduGerminalContre l'oubliLa SecondeGandaharObří tvářSólo pro MariiLa TricheDémon ostrovaOtec a otecLe Grand PardonMeurtres à domicileTisíc miliard dolarůLa Guerre de Troie n'aura pas lieuPsyÚnos autZ pekla k vítězstvíAmours sous la révolution : André Chénier et la jeune captiveTrocadero bleu citronBobby DeerfieldMaladie mortelleL'ArrivisteNuit d'orZáletníkBez problémuLe Malin plaisirUmarmungen und andere SachenStaviskyL'Oiseau rareLa Dame de trèfleSans sommationPas folle la guêpeŽivot plný malérůL'Heure éblouissanteLa Rose écorchéeMladý párŽenyBye bye, Barbara


Aktualizace osobnostního profilu Anny Duperey: 22.4. 2024 12:11