Jean Poiret (1926 - 1992)


Bez nadsázky do světového kulturního dědictví se Jean Poiret zapsal jako autor slavné divadelní hry Klec bláznů, která se dočkala filmového zpracování ve Francii a USA a dodnes se těší oblibě i na jevištích. Poiretovy herecké aktivity se odehrávaly nejen na jevišti, ale také v desítkách filmů, účinkoval i v televizi a prosadil se též jako scénárista. Narodil se v Paříži jako Jean Gustave Poiré, své příjmení později změnil na lépe vypadající umělecký pseudonym Poiret. Hereckou průpravu získal na dramatické škole v de la rue Blanche, kde se seznámil a spřátelil s Michelem Serraultem, s nímž později vytvořil populární dvojici v pařížských kabaretech.

Během šedesátých let se Jean Poiret více věnoval divadlu, s Michelem Serraultem uváděli a režírovali své vlastní hry na scénách Théâtre Fontaine nebo Bouffes Parisiens, kromě toho začal častěji hrát také v televizi, neustávaly ani jeho aktivity pro film. Několikrát jej ke spolupráci přizval režisér Jean-Pierre Mocky, znovu také Jean Boyer. Ve velkých rolích Poiret zdatně sekundoval nejslavnějším komikům té doby jako byli Bourvil (VELKÝ STRACH – La grande frousse, 1964; VELKÉ PRÁDLO – La grande lessive, 1968) nebo u nás méně známý Fernand Raynaud (DVOJNÍK – C΄est pas moi, c´est l′autre, 1962).

Sedmdesátá léta byla pro Poireta především ve znamení mimořádného úspěchu divadelní hry Klec bláznů, kterou sám napsal a uvádělo ji divadlo Théâtre du Palais Royal. Vynikajicí komedie se dočkala i filmové verze (KLEC BLÁZNŮ – La cage aux folles, 1978) a pro Poireta znamenala nominaci na Oscara. Bezmála pět a půl miliónu diváků v kinech pak film katapultovalo mezi nejúspěšnější francouzské tituly za celá sedmdesátá léta. K filmovému pokračování KLEC BLÁZNŮ II (La cage aux folles II, 1980) byl Jean Poiret opět autorem scénáře. Mezitím zaznamenal úspěch s další divadelní hrou Veselé velikonoce (opět uvedenou v Théâtre du Palais Royal), která pak byla zfilmována s J. P. Belmondem v hlavní roli (VESELÉ VELIKONOCE – Joyeuses Pâques, 1984).

Zatímco dříve exceloval jako herec především v komediích, zralá léta mu přinesla několik zajímavých příležitostech dramatičtějšího žánru. V roli ředitele divadla se objevil například v Truffautově filmu POSLEDNÍ METRO (Le dernier métro, 1980), další popularitu mu přinesla postava inspektora Lavardina, v níž se poprvé představil v nevšedně pojaté kriminálce KUŘE NA OCTU (Poulet au vinaigre, 1985), za niž získal cenu pro nejlepšího herce na festivalu Mystfest v Itálii. Režisér tohoto filmu, významný tvůrce Claude Chabrol, pak pro televizi natočil celý seriál INSPEKTOR LAVARDIN (Les dossiers secrets de l΄inspecteur Lavardin, 1988-1990), opět s Jeanem Poiretem v hlavní roli. Za zmínku stojí i další spolupráce s Jean-Pierrem Mockym na filmech NOC V NÁRODNÍM SHROMÁŽDĚNÍ (Une nuit à l´Assemblé Nationale, 1988) nebo OBDOBÍ ROZKOŠE (Les saisons du plaisir, 1988).


17.8.1926
Paříž, Île de France, Francie
14.3.1992
Paříž, Île de France, Francie
Jean Poiret csfd

Ptačí klecČísloClients, LesVeselé VelikonoceKlec bláznů IIHuba toho druhéhoKlec bláznůLa Bonne occaseLa clé des champsTailleur pour damesFrohe OsternMocky sans MockyRumeursSup de fricSisi und der KaiserkußLacenaireLe Diable en villeCorentin, ou Les infortunes conjugalesLa petite amieLes Saisons du plaisirUne nuit à l'Assemblée NationaleZázrakem uzdravenýInspektor LavardinNenávidím herceLiberté, égalité, choucroutePoulet au vinaigreSedmý terčQue les gros salaires levent le doigt!!!Poslední metroEmmenez-moi au théâtre: Le canard à l'orangeL'Hôtel du libre-échangeThéâtre de Tristan Bernard, LeLe Ciel de litAtlantský valTito muži s prstem na spouštiAux frais de la princesseCo nutí krokodýly utíkat?Tři muži na jednom koniTito muži rodinyVelké prádloLe Grand BiduleParisienne, LaPour avoir AdrienneAnglais tel qu'on le parle, L'PalpitationsPeníze a životBaratineurs, LesEntrez sans la rondePetit monstre, LePod čepicíJaloux comme un tigreLa Grande FrousseLes Durs à cuireFoire aux cancres, LaLes ViergesTeuf-teufUn drôle de paroissien


Aktualizace osobnostního profilu Jean Poiret: 13.11. 2023 10:20