Henri Poirier (1932 - 2005)


Francouzského herce Henriho Poiriera proslavil především dabing, na svém kontě má ale také přes sto filmových a televizních rolí, bohatou škálu postav odehrál i na divadelních jevištích. Narodil se v Colombes, které dnes patří k pařížským předměstím, herectví začal studovat v roce 1949 na Národní konzervatoři v Paříži. Na jevišti debutoval krátce poté v Shakespearově Zkrocení zlé ženy v Centre dramatique de l΄Ouest. Ve dvaceti letech přišla i první nabídka od filmu, nikoli ovšem z Francie, ale z Itálie; menší roli odehrál po boku dalších francouzských herců ve filmu PORAŽENÍ (I vinti, 1953) slavného režiséra Michelangela Antonioniho.

Ještě na přelomu 60. a 70. let hrál Poirier v několika filmech ročně, mezi nimiž najdeme i některé hodnotné počiny francouzské kinematografie té doby, později ale své výstupy před kameru omezil, častěji však začal účinkovat například v televizních seriálech. Z jeho práce v dabingu připomeňme podíl na zahraničních seriálech (DERRICK; DALLAS), mluvil také v řadě amerických filmů a především francouzských animovaných seriálů a filmů. Před kamerou mezitím střídal menší úlohy vysoce postavených mužů (například generál Pinochet v politickém dramatu PRŠÍ NA SANTIAGO – Il pleut sur Santiago, 1977) se zástupci nižších sociálních skupin. Poslední filmovou rolí byla postava starosty ve filmu BERNADETTE (1988) o hlavní aktérce lurdského zázraku, od té doby účinkoval výhradně v televizi. V letech 1989-1991 jej zaměstnávala jedna z hlavních rolí v seriálu TRIBUNAL, mezitím ještě diváci slyšeli jeho hlas z několika animovaných příběhů o Astérixovi.

V letech 1979-1992 patřil Henri Poirier k vůdčím osobnostem organizace ADAMI, která zastupuje práva umělců ve vztahu k médiím. Za své zásluhy v oblasti kultury obdržel v roce 2002 Řád umění a literatury. Jeho manželkou byla Christiane Keukens, s níž žil přes dvacet let. Henri Poirier zemřel v Paříži 2. října 2005 ve věku 73 let.


21.3.1932
Francie
8.2.2005
Francie
Henri Poirier csfd

Jean MoulinAdrien Lesage: Ma fille est impossibleUne femme dans les bras, un cadavres sur le dosLethal ExposureJed láskyLe grand standingAstérix a velký bojBernadettePokerMravnostní policiePredátoři nociAsterix a překvapení pro CézaraBuamamaLiebe läßt alle Blumen blühenSandyCe fut un bel étéJupiter 81Le Fou du viaducLe Voyageur imprudentLe Wagon de MartinY a t-il un Français dans la salle ?Dívka z LotrinskaLa double vie de Théophraste LonguetPromarněné šanceSamanthaVzhůru do boje!FaçadesJean Jaurès: vie et mort d'un socialisteL'Été indienLa Bande du RexLa Vie de Pierre de CoubertinAli au pays des miragesBalada o bratrech DaltonovýchClaudine s'en vaClaudine à ParisPán prstenůÚtěkAu théâtre ce soir: Foot-BallDis bonjour à la dameLe MaestroMadame ClaudeOh Archibald12 úkolů pro AsterixeLe ComédienPrší na SantiagoBláznivá na zabitíSoldat Duroc, ça va être ta fêteKrysy z temnotLes Murs ont des oreillesMadame BovaryNadaAu théâtre ce soir: Folie douceAu théâtre ce soir: Le bonheur des autresJeanne d'ArcNejvětší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na MěsícChut!Le Journal d'un suicidéR.A.S.Une brune aux yeux bleusLa cavale


Aktualizace osobnostního profilu Henri Poirier: 17.2. 2024 00:08