Michail Romm (1901 - 1971)   † 70 let


Michail Iljič Romm se narodil v roce 1901 v Irkutsku. K filmu se dostal až počátkem třicátých let. Původně měl docela jiné zájmy a cíle. Nejvíce ho zajímala technika, ovšem překládal i francouzské klasiky a měl i zájem o umění - o sochařství, ale i o literaturu a divadlo. K divadlu přicházel jako nadšený ochotník a bylo jen otázkou času, kdy ho začne přitahovat i filmové řemeslo. Nejprve se zdálo, že jeho přístup k filmu bude ryze literární, že se stane scénaristou, ale počátek třicátých let rozhodl definitivně o jeho osudu. Tehdy se stal asistentem u režiséra Alexandra Mačereta.

Jako mnoho dalších sovětských režisérů, byl také pedagogem na VGIKu. K jeho žákům patřili například Čuchraj nebo umělecká dvojice - Danělija a Talankin. Začátkem listopadu 1971 přišla z Moskvy zpráva, že Michail Iljič Romm zemřel.


24.1.1901
Irkutsko, Sibiř, Ruské impérium
1.11.1971
Moskva, Rusko, Sovětský svaz
Michail Romm csfd

Devět dní jednoho rokuPřed tváří světaVražda v Dantově uliciAdmirál Ušakov: Hrdina Černého mořeKoráby útočíTajné posláníRuská otázkaČlověk č.217MečtaNezapomenutelný rok - Lenin v roce 1918Hlídka v pouštiLenin v ŘíjnuKuličkaI vsjo-taki ja verju...Obyčejný fašismusZhivoy LeninVladimír Iljič LeninDolgij puťObyknověnnyj čelověkKonvejer smertiSergej EjzenštejnIvan Groznyj III


Aktualizace osobnostního profilu Michail Romm: 26.4. 2024 00:47