Marie Burešová (1907 - 1972)


Marie Burešová se narodila 1. listopadu 1907 v Praze. Na popud svého ochotnického vystupování roku 1924 v Ústí nad Labem se rozhodla pro studium dramatického oddělení pražské Státní konzervatoře (1929). Během studií již hrála v Divadle Akropolis na Žižkově (1928). Po ukončení konzervatoře byla režisérem K. H. Hilarem přijata do sboru elévů Národního divadla (1930 – 1934), kde měla příležitost si v malých úlohách dokonale zažít práci na jevišti. Následně se stala přední herečkou D 34 E. F. Buriana a jeho Voicebandu (1934 – 1941).

Marie Burešová byla herečkou, jejíž největší přednosti spočívaly v altovém hlasu s jímavým témbrem, intonačním a dynamickým rozpětím. Právě její hlas a lyrické herectví se jistě nejvíce uplatnily ve hrách básnického a muzikálního E. F. Buriana. Byla známou představitelkou vášnivých a hlubokých ženských citů, se smyslem pro vytříbené odstíny dialogů, veršů, songů a šansonů. Právě její specifický herecký typ se uplatňoval pouze na avantgardních scénách. V poválečných divadelních poměrech socialistického realismu v dramaturgii Národního divadla neměla Burešová možnost více uplatnit svůj herecký talent.

Ve známost se uvedla svými výkony Polly („Žebrácká opera“), Taťány („Evžen Oněgin“), Loty („Utrpení mladého Werthera“), Agnes („Krysař“), Mamon Lescaut („Mamon Lescaut“), Jeleny („Maloměšťáci“), Jehelkové („Tvrdohlavá žena“), Roxany („Cyrano z Bergeracu“), Axiochy („Smír Tantalův“), pradleny („Dnes ještě zapadá slunce nad Atlantidou“), Lesany („Lesní pana“) a nebo Bořeny („Ženský boj“).

Ihned po svém debutu ve snímku M. J. Krňanského POD JEDNOU STŘECHOU (1938) vytvořila svoji největší a u diváků nejznámější kreaci suplující profesorky Boženy Lachoutové v komedii ŠKOLA, ZÁKLAD ŽIVOTA! (1938), jež i přes počáteční nesmělé krůčky prosadí u studentů svou autoritu.


1.11.1907
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
14.4.1972
Praha, Československo
Marie Burešová csfd

Honoré de BalzacKouzelný důmPřípad MauriciusPodezřelá osobaBílé dveřeEvžen OněginLékař v rozpacíchVenkovská paničkaNaši furiantiSicilská komedieMagdalena Dobromila RettigováNeprovdaná paní RositaKřižovatkyMračnoŽenitbaDaleká cestaDvaasedmdesátkaKariéraExperimentModrý závojPražský flamendrMuž z neznámaPod jednou střechouŠkola základ životaÚsměvy světaČínské jaroNaše zeměZdravý nemocnýHříchy mládíZadáno pro Semafor


Aktualizace osobnostního profilu Marie Burešová: 31.10. 2023 16:11