David Cronenberg 81 let


Cronenberg se narodil 15. 3. 1943 a vystudoval University of Toronto, kde se začal zajímat o film. Během studií produkoval dva 16mm snímky (Transfer a From the Drain). Školu vystudoval v roce 1967. Záhy začal točit na 35mm film a uspěl se snímky STEREO a CRIMES OF THE FUTURE, v nichž začal rozvíjet témata, která budou později příznačná pro celou jeho tvorbu. Než se však dostal ke komerční tvorbě (SHIVERS), uplynulo dalších osm let.

Nicméně až jeho snímek z roku 1983 VIDEODROME, kde hráli James Woods a rocková zpěvačka Deborah Harry, z něj udělal tvůrce s kultovními parametry, jímž je dodnes. Z dalších snímků: MRTVÁ ZÓNA, MOUCHA, PŘÍLIŠ DOKONALÁ PODOBA, NAHÝ OBĚD, M. BUTTERFLY, CRASH, EXISTENZ, PAVOUK.

David Cronenberg se čas od času, stejně jako Hitchcock, objevuje ve svých filmech (nebo ve filmech svých kolegů) v cameo rolích: INTO THE NIGHT, MRTVÁ ZÓNA, MOUCHA, ZEMŘÍT PRO, NIGHTBREED, MOONSHINE HIGHWAY, TRIAL BY JURY, THE STUPIDS, HENRY AND VERLIN, BLOOD AND DONUTS, LAST NIGHT, BLUE, RESURRECTION,THE JUDGE, JASON X.

O jeho díle vyšlo několik knih: The Shape of Rage - The Films of David Cronenberg, The Artist as Monster: The Cinema of David Cronenberg a Cronenberg on Cronenberg. Pravidelně s ním vycházejí rozhovory v prestižním francouzském časopise Cahiers du Cinema.


15.3.1943
Toronto, Ontario, Kanada
David Cronenberg csfd

The ShroudsZločiny budoucnostiMapy ke hvězdámCosmopolisNebezpečná metodaChacun son cinémaVýchodní příslibyDějiny násilíPavoukShort6eXistenZCrashM. ButterflyNahý obědPříliš dokonalá podobaMouchaMrtvá zónaVideodromScannersFast CompanyMláďataRabidČerviZločiny budoucnostiStereoScales of JusticePátek třináctéhoTeleplayPeep ShowProgramme XJim Ritchie SculptorLetter from MichelangeloTourettesThe FlyThe Death of David CronenbergConsumedThe NestCameraThe Italian MachineDon ValleyFort YorkIn the DirtLakeshoreScarborough BluffsWinter GardenFrom the DrainTransfer


Aktualizace osobnostního profilu David Cronenberg: 3.11. 2023 07:53