Parker Posey 55 let


Parker Poseyová není příliš často zmiňovaným jménem, do širšího diváckého povědomí se tato americká herečka dostala teprve díky roli společnice Lexe Luthora v novém Supermanovi. Není to však žádná vycházející hvězda, má za sebou již více než 50 filmových rolí, pouze se nikdy nedokázala prosadit natolik jako její slavnější kolegyně.

Poprvé si zahrála v televizní soap opeře AS THE WORLD TURNS. První důležitější filmovou roli ztvárnila v nezávislé komedii Richarda Linklatera DAZED AND CONFUSED (1993). Nezávislé snímky preferovala při výběru rolí i v následujících letech. Z celkem 32 „nezávisláků“ jmenujme alespoň AMATÉRA (1994), ZKURVENOU GENERACI (1995) a Linklaterovo PŘEDMĚSTÍ (1996) Magazínem Time byla dokonce označena za „Královnu nezávislých“.

Pro její kariéru významný se ukázal být rok 1997, kdy na filmovém festivalu v Sundance představila rovnou tři filmy, v nichž si zahrála výraznější role. Byli to DRUNKS (1995) HLÍDAČI ČASU (1997) a hlavně černá komedie THE HOUSE OF YES (1997), za kterou získala cenu pro nejlepší herečku.

Z práce pro televizi se do diváckého povědomí nejvíce zapsala jako Connie v mini-sérii TALES OF THE CITY. Spíše za roztomilou kuriozitu než za počin velkého významu lze označit propůjčení jejího hlasu pro jednu epizodu FUTURAMY a SIMPSONOVÝCH. Zajímavostí je, že Poseyová byla jednou z kandidátek na roli Rachel Greenové v PŘÁTELÍCH, tvůrci však nakonec dali přednost Jennifer Aniston.


8.11.1968
Baltimore, Maryland, USA
Parker Posey csfd

On se bojíŽivot jde dálAngláni na útěkuColumbusCafé societyMascotsMy ArtThe ArchitectIracionální mužCrazy HouseGrace, kněžna monackáNed RifleAnd Now a Word from Our SponsorHighland ParkVlasatý géniusCena penězHemingway a GellhornováInside OutSunny Side UpJarní prázdninySlzy radostiOkoBroken EnglishDivoká jízdaNominace na OscaraStrach Fay GrimovéSuperman se vracíAdam & SteveBlade: TrinityFrankensteinZákon přitažlivostiThe EventVichřiceProstě sexyVálka Mary KayŽivotní rychlostJosie a její kočičkyNepovedený večírekNejlepší showVřískot 3The Venice ProjectLáska mezi paragrafyLáska přes internetMaléry paní MargaretDinner at Fred'sDům přitakáníHenry FoolHlídači časuBasquiatCesta do městaPředměstíČekání na GuffmanaDrunksFlirtFriskKopanec a křikParty GirlZkurvená generaceAmatéřiBlázni a poloblázni


Aktualizace osobnostního profilu Parker Posey: 30.10. 2023 08:20