Aaron Spelling (1923 - 2006)


„Aaron ví, že se rádi díváme, jak se bohatí perou.“ Joel Schumacher

Narodil se páru, jehož příběh jako by inspiroval jeho budoucí telenovely... Oba jeho rodiče se narodili v Evropě. Matka Pearl Waldová pocházela z prominentní ruské židovské rodiny a zamilovala se do polského Žida jménem David Spurling. Dědeček Pearl ale byl proti jejich vztahu. V roce 1907 dívka s rodinou odjela do Ameriky, usadila se v Texasu a vdala za profesionálního boxera Samuela Seltzera, se kterým měla dvě děti, Maxwella a Rebeccu. V září 1911 byl Sam Seltzer v Dallasu zavražděn neznámym mužem. Mladá vdova napsala Davidovi, aby za ní přijel do Ameriky. Na začátku roku 1912 to udělal a pod novým příjmením Spelling, které mu upravil imigrační úředník na Ellis Island v NY, si Pearl 18. února 1912 vzal. V roce 1916 se jim narodil syn Samuel, roku 1921 Daniel a v dubnu 1923 Aaron. Otec celý život pracoval jako krejčí, matka byla v domácnosti. Oba se dožili vysokého věku, David 82 let, Pearl 90 let a zažili synovu úspěšnou kariéru.

Drobný, citlivý benjamínek se narodil a vyrůstal v Dallasu. V důsledku šikany mu v osmi letech byla diagnostikována psychosomatická porucha a strávil rok na lůžku s paralýzou noh, než se plně uzdravil. Nemoc strávil čtením knih Marka Twaina a povídek O. Henryho, které v něm vyvolaly intenzivní zájem o beletrii a zábavní průmysl.

Vystudoval Forest Avenue High School v Dallasu a po zapojení USA do války narukoval k americkému letectvu v Evropě. Za službu získal Purpurovou hvězdu a Bronzové srdce. Během války také psal články do časopisu Hvězdy a pruhy. Po válce studoval žurnalistiku a divadlo na Southern Methodist University v Dallasu. Už na škole psal a režíroval hry, byl také zvolen hlavním roztleskávačem. V roce 1947 obdržel prestižní Harvard Award za divadelní hru o řešení rasových předsudků. V roce 1949 ji získal znovu a ve stejném roce zakončil univerzitu bakalářským titulem ze žurnalistiky. V jižanském Dallasu však způsobí rozruch, když do divadelní hry uvedené v místním divadle obsadí černošské herce. Veřejné pohoršení způsobí, že jeho otec příjde o práci v obchodním dome Sears a přijat zpět je pouze pod podmínkou, že syn opustí město.


22.4.1923
Dallas, Texas, USA
23.6.2006
Los Angeles, California, USA
Aaron Spelling csfd

Split DecisionOdd JobsGreen Dolphin BeatGulf CityBublifukParťákSpokojenostVzdávám seDobrou noc, mamiVelvetCruise Into TerrorBaby Blue MarineThe Legend of ValentinoCry PanicDeath CruiseDeath SentenceDeath Squad, TheHit LadySavagesThe Girl Who Came Gift-WrappedHoničkaLetters from Three LoversSatan's School for GirlsNení kam uniknoutSay Goodbye, Maggie ColeThe Bounty ManA Taste of EvilCongratulations, It's a Boy!The Death of Me YetThe TrackersYumaBut I Don't Want to Get Married!Run, Simon, RunThe House That Would Not DieThe Love WarThe Over-the-Hill Gang Rides AgainWild WomenČerná brigádaBallad of Andy Crocker, TheThe MonkGuns of the TimberlandSunset BeachHeightsCharlieho andílciThe Mod SquadRangoThe Guns of Will SonnettBurke's LawThe Dick Powell ShowJohnny RingoThe DuPont Show with June AllysonZane Grey TheaterThe Love Boat: TV TalesPřelet přes oceánKismetMad at the WorldTarget ZeroWyoming Renegades


Aktualizace osobnostního profilu Aaron Spelling: 11.4. 2024 08:47