Jan Špáta (1932 - 2006)


Jan Špáta se narodil 25.října 1932 v Náchodě. V roce 1952 absolvoval Průmyslovou školu grafickou - obor fotografie. V letech 1952 - 1957 studoval kameru na FAMU. Od roku 1957 pracoval jako kameraman filmových týdeníků, reportážních a dokumentárních filmů.

Od šedesátých let natočil pro zahraniční společnosti několik cestopisů na všech kontinentech světa. Za 41 let filmařské dráhy pracoval jako kameraman na stovkách dokumentárních filmů. Za třicet čtyři roků režijní práce natočil 107 autorských filmů, za něž obdržel přes šedesát cen na domácích a zahraničních filmových festivalech.

V šedesátých letech vyučoval a na německé Hochschule für Film und Gestaltung v Ulmu a na FAMU kameru. Od vzniku katedry dokumentární tvorby byl jejím pedagogem, v devadesátých letech jmenován docentem a později profesorem.


25.10.1932
Náchod, Československo
18.8.2006
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Jan Špáta csfd

Znamení dobyJan Špáta: 18 dokumentárních filmů klasika české kinematografieInventura FebiaRestaurované filmy Jana ŠpátyLáska, kterou opouštímTeologové učedníci lásky BožíBaroko, seceseEvangelíci z Železných horGEN - Galerie elity národaParta777 vteřin v ČeskoslovenskuJaponsko, má láskaMáňaKonec světaZmatený poutníkBůh žehnej ČeskoslovenskuMezi světlem a tmouNejvětší přání II.Carpe DiemVstaň a choďPohár federaceDruhý domovAtletické variaceNormální klukVyrýt stopu do tváře časuPře o vepřeMilujeme životVariace na téma Gustava MahleraJdi za štěstímKreutzerova sonátaPocta KomenskémuPromocePlechová muzikaSoupeřkyDrakŠumavské pastoráleMatějská pouťPrahou zněl jazzKoněHledání nové krásyVáclav HudečekVelikonoce v MexikuPoslední dějstvíSvítí slunce?Země a lidéNechte nás kvéstKavkazský podzimLidé z horNezorané mezeTbilisi - město neznáméVracejí se domůZnamení krveRespice finemZemě sv. PatrickaHallo SatchmoNeděleOkamžik radosti


Aktualizace osobnostního profilu Jan Špáta: 1.11. 2023 18:36