Eva Klenová (1924 - 1998)   † 74 let


Herečka Eva Klenová se narodila 14.8.1923 v Praze známému divadelnímu a literárnímu kritikovi Františku Götzovi (1894 – 1974) a spisovatelce Jože Götzové (1898 – 1989). S divadlem přišla do styku už jako třináctiletá, kdy recitovala v Kolektivu mladých na Šaldově večeru, tehdy ji pochválil i kritik J. Vodák. Během studia na Drtinově reálném gymnáziu hrála ve Studentském divadle Dorotku v Tylově Strakonickém dudákovi tak úspěšně, že ji byly svěřeny role v Národním divadle ve Svobodově Poupěti a v Holčice od Vikové-Kunětické. Mezi tím stále úspěšně pokračovala ve studiích na gymnáziu a školila se u předních českých herců a režisérů (například u Růženy Naskové).

Jako asistentka režie působila na opeře od Šebalina Zkrocení zlé Ženy, a v Prokofjevovu Příběhu opravdového člověka a dalších, byla také autorkou libreta k opeře Poslední Hejtman. Hostovala mj. i v moskevském Divadle Satiry v roli Vivie ve hře Živnosti paní Warrenové od G. B. Showa. Mimo působení v divadle se věnovala i překladatelské činností, překládala z francouzštiny, němčiny, ruštiny a angličtiny (přeložila např. Kleistův Rozbitý džbán, Racinovu Faidru, do ruštiny libreto Janáčkovy Její pastorkyně a Dvořákovy Rusalky). Za svou překladatelskou činnost byla vyznamenána cenou Ministerstva kultury SSSR.

Od roku 1974 vyučovala hereckou výchovu na dramatickém oddělení Konzervatoře Praha. Ve filmu se objevila poprvé v roce 1944 v úspěšném Domě u Pěti veverek v roli dcery R. Nakosvé Lídy Mráčkové, žákyně fotografické školy, která se zamiluje do Jana Pivce. Dále jsme ji mohli vidět ve filmu Řeka čaruje, V horách duní, Pancho se žení, její poslední rolí byla zhrzená manželka hlavního hrdiny v dramatu Nevěra od K. M. Waló.

O jejím literárním talentu svědčí i to, že roku 1944 vyšla její sbírka Vyznání a o tři roky později román Tvé děti, Evropo...! Za svůj život byla dvakrát vdaná, poprvé za herce a dramatika Jaroslava Klímu (vl. jm. Bedřich Kubala) a podruhé za dirigenta opery Národního divadla Zdeňka Chalabalu. Eva Klenová, nositelka titulu Zasloužilé členky Národního divadla (1966) a Zasloužilé umělkyně (1981) zemřela 17.8.1998 v Praze.


14.8.1924
Praha, Československo
17.8.1998
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Eva Klenová csfd

Kdo chce kam...Rose MaryHolka modrookáKdyž Praha povstalaSoudružská návštěvaSvůdnice na šestOd rána do ránaNevěraŽenitbaJestřáb kontra HrdličkaPancho se ženíV horách duníŘeka čarujeU pěti veverekOkres na severuMuž na radniciNaši furiantiNaši furiantiSmrt obchodního cestujícíhoBakaláři


Aktualizace osobnostního profilu Eva Klenová: 19.4. 2024 11:02