Annie Girardot (1931 - 2011)


L’amour, la vie et la mort - láska, život a smrt. Tři slova, která se objevují v názvech filmů Annie Girardot stejně tak často jako v jejím životě.

V roce 1959 ji pro film objevil slavný italský režisér Luchino Visconti, aby v Rocco a jeho bratři hrála Nadju, dívku stojící mezi dvěma muži v podání Alaina Delona a Itala Renata Salvatoriho. Před tímto úspěchem již měla vystudovanou pařížskou konzervatoř, tančila v kabaretech, byla členkou prestižního divadelního souboru Comédie Française a už o tři roky dříve hrála ve filmu Třináct u stolu A. Hunabellea.

Na cestě mezi Paříží a Římem  

S Itálií Annie poznala nejen Viscontiho tvorbu, Renata Salvatoriho - ten se o rok později stal jejím jediným manželem a otcem jejich dcery Giulie, ale taky nový život, tolik odlišný od toho pařížského. Annie žila jen pro teď, pro ten každičký okamžik a svůj francouzský i italský život vychutnávala plnými doušky. Když ve své knize vzpomínek vypráví o neustálých cestách mezi Římem a Paříží, přiznává, že necestovala - pokaždé se vracela domů. Dva domovy k ní nedomyslitelně patří, tak jako dvě tváře, jenž nám nastavuje. Je tady smutný výraz bytosti smířené snad se vším a čekající na další roli, na to, co jí život ještě přinese a támhle stojí energická dáma, která má ve všem jasno. A pak tu máme silné ženy, co se s životem umějí poprat. Ty patří do filmu a Annie, staromódní dáma realitě? Kde je klíč k iluzi o její osobnosti, z níž tak bezostyšně čerpají všechny její role?


25.10.1931
Paříž, Île de France, Francie
28.2.2011
Paříž, Île de France, Francie
Annie Girardot csfd

I pro lásku se zabíjíBoxesChristianC'est beau une ville la nuitRok v mém životěAllons petits enfantsJak sbalit super kostUtajenýPetite Fadette, LaSimon le justeVelká potopaEpsteinova nocLes fleurs de MaureenCeci est mon corpsMarathon du lit, LePianistkaLe bois du PardouxT'aimeFaçon de le dire, LaL'Âge de braisePréférenceHotel ShanghaiObchod stoletíPolévka z divokých bylinBidochon, LesNoces cruellesPetite soeurTout ce qui brilleBídníci 20. stoletíLe dernier voyageJeanneLes BraqueusesDočasná rodinaPakt mit dem TodPortagli i miei saluti - avanzi di galeraA Cry in the NightAlibi perfettoPtáčniceDěkuji, životeStále samiFaccia di lepreJsou dny... a úplňkyCinq jours en juinFront dans les nuages, LeKomedie láskyRufL'altro enigmaPrisonnièresThe Legendary Life of Ernest HemingwayUn métier du seigneurAdieu blaireauMussolini a jáNečekaná zradaSouvenirs souvenirsČerná listinaPère Noël et filsCelou dlouhou nocLa RevanchePoslední noc Marie StuartovnyČerný talár pro vraha


Aktualizace osobnostního profilu Annie Girardot: 12.11. 2023 14:48