Paul Scofield (1922 - 2008)


David Paul Scofield se narodil v Hurstpierpoint v anglickém hrabství Sussex do rodiny učitele. Ve dvanácti letech navštěvoval střední školu v Brightonu (Varndean Secondary School), kde vystupoval v rozličných školních hrách, hrál dokonce Julii v “Romeovi a Julii”. V roce 1939 pokračoval na Oxfordu, kde prováděli proslulé kousky s Kingsley Amisem a Philipem Larkinem, pozdějšími spisovateli. Univerzitu opustil kvůli herecké kariéře. Už jako dospívající se cvičil na Croydon Repertory Theatre School (1939) a pak na Mask Theatre School (1940) v Londýně. Zkušenosti sbíral jak jen mohl, mimojiné také s kočovnými společnostmi.

Peter Brook ve svých pamětech s názvem “Threads of Time” o Scofieldově všestrannosti napsal: “Dveře v zákulisí se otevřely a vešel malý muž. Měl na sobě černý oblek, brýle s kovovými obroučkami a držel kufřík. Chvíli jsme se divili, co je to za cizího muže a proč se prochází po našem jevišti. Až pak jsme zjistili, že je to proměněný Paul. Jeho vytáhlá postava se scvrkla; byl k nepoznání. Byl v tu chvíli úplně posedlý novou rolí.”

Kariéru Scofield zasvětil divadlu, zejména pak klasickému (Shakespeare). Na půdě moderního divadla se výborně zapsal jako Sir Thomas More v Boltově “Člověk pro každé počasí” (1960), za kterou získal v roce 1962 na Broadwayi cenu Tony, dále ve hře “A Hotel in Amsterdam” (1968) nebo jako Antonio Salieri v původní produkci Petera Shaffera “Amadeus” (1979). Amadeus i řada dalších kusů, ve kterých vystupoval na jevištích, byla později zfilmována, ale do “jeho rolí” byli obsazeni jiní herci, výjimkami byly filmy ČLOVĚK PRO KAŽDÉ POČASÍ (1966) v režii Freda Zinnemanna a KRÁL LEAR (1971) a v obou Scofield zazářil. Stran filmových rolí byl extrémně vybíravý.

Mezi jeho další větší filmové role patří například Tobias v A DELICATE BALANCE (1973) s K. Hepburnovou, Mark Van Doren v Redfordově dramatu OTÁZKY A ODPOVĚDI (1994) nebo Thomas Danforth v Hytnerově filmové adaptaci románu Arthura Millera “The Crucible” ČARODĚJKY ZE SALEMU (1996) s Danielem Day-Lewisem a Winonou Ryderovou. Arthur Miller ho prý označil za nejlepšího anglicky mluvícího herce. Dvakrát se Scofield sešel ve filmu s Burtem Lancasterem: ve válečném thrilleru VLAK (1964) a ve špionážním ŠTÍR (1973), ve kterém hrál i Alain Delon. Zeffirelliův HAMLET (1990) ho zase na plátno přivedl spolu s Melem Gibsonem, který tehdy prohlásil, že hrát vedle Paula, to je “jako když vás hodí do ringu s Mikem Tysonem”.


21.1.1922
Hurstpierpoint, Hrabství Sussex, England, Velká Británie
19.3.2008
hrabství Sussex, England, Velká Británie
Paul Scofield csfd

Farma zvířatThe Little RidersČarodějky ze SalemuBiblické příběhy: GenesisOtázky a odpovědiUtzHamletJindřich V.Když připluly velrybyÚkryt Anne FrankovéMister Corbett's Ghost1919Anna KareninaSummer LightningIll Fares the LandProkletí hrobky krále TutanchamonaAmbassadors, TheA Delicate BalanceSong at Twilight, AŠtírBartlebyKing LearNijinsky: Unfinshed ProjectMale of the SpeciesČlověk do každého počasíVlakCarve Her Name with PrideLa princesa de ÉboliDisabled Century, TheMartin ChuzzlewitShades of GreeneNational Theatre Live: 50 Years on StageKurosawaRashi: A Light After the Dark AgesRobinson in SpaceLondonTell Me LiesThe Other World of Winston ChurchillNight of One Hundred StarsArenaThe 18th Annual Tony AwardsThe 16th Annual Tony Awards


Aktualizace osobnostního profilu Paul Scofield: 19.11. 2023 17:53