Irrfan Khan (1967 - 2020)


Celým jménem Sahabzade Irrfan Ali Khan, se narodil 7. ledna 1967 v Jaipur (Indie, stát Rajasthan), do muslimské rodiny. Jeho matka Begum a otec Jagirdar (prodejce pneumatik) pocházejí z okresu Tonk. Irrfan získal stipendium na National School of Drama v Novém Dillí, ze kterého má titul magistra umění (1984).

V roce 1988 mu režisérka Mira Nair nabídla miniroli telegrafisty v kultovním filmu SALAAM BOMBAY. O dva roky později se objevil v úspěšném filmu EK DOKTOR KI MAUT, popř. SUCH A LONG JOURNEY (1998) a dalších filmech, ve kterých zůstal bez povšimnutí. Po mnoha neúspěšných filmech se v roce 2001 dostal do povědomí diváků a kritiků v historickém snímku VÁLEČNÍK, který se udržel v kinech 11 týdnů (Himachal Pradesh, Rajasthan) a procestoval mnoho mezinárodních festivalů. V roce 2003 si zahrál v krátkém filmu CESTA DO LADAKHU, který byl velmi dobře kritikou přijat na mezinárodních festivalech. Ve stejném roce se objevil v titulní roli úspěšné Shakespearovské adaptaci Macbetha, MAABOOL. Za roli padoucha Ranvijaya Singha ve filmu HAASIL (2003), získal cenu Filmfare.

V roce 2005 byl obsazen do hlavní role ve filmu ROG, kritika tehdy psala: „Irrfanovy oči mluví hlasitěji než jeho slova, v každém záběru dokazuje své nadání jako herec...“ Od té doby se objevil v několika filmech, buďto hraje hlavní roli, nebo podpůrnou roli jako padouch. V roce 2007 se objevil v úspěšném snímku METRO, za roli Montyho získal cenu Filmfare (nejlepší vedlejší mužský herecký výkon). Neméně úspěšná byla i jeho role Ashoky Ganguliho ve filmu JMENOVEC (2007), za kterou byl nominován na cenu Filmfare. Na mezinárodních festivalech rovněž zaujal ve filmech A MIGHTY HEART a DARJEELING S RUČENÍM OMEZENÝM.

I poté co slaví úspěchy v Bollywoodu, nepřerušuje vazby s televizí a objevuje se v show Mano Ya Na Mano. V roce 2008 hraje policejního inspektora v úspěšném filmu SLUMDOG MILLIONAIRE (Milionář z chatrče). Za vynikající výkon v této roli, získal cenu Screen Actors Guild Award. Režisér Danny Boyle o něm řekl: " že má instinktivní způsob nalezení... morální centrum jakéhokoliv charakteru, takže ve filmu věříme, že policista skutečně dojde k závěru, že Jamal je nevinný“. Boyle porovnává Irrfana k atletovi, „který může spustit svůj dokonalý projev znovu a znovu ...je to krása na pohled“.


7.1.1967
Džajpur, Indie
29.4.2020
Mumbai, Indie
Irrfan Khan csfd

Murder at Teesri Manzil 302Angrezi MediumBlackmailKarwaanPuzzleDoobHindi MediumQarib Qarib SinglleThe Song of ScorpionsTokyo TrialInfernoMadaariBajirao MastaniJazbaaJurský světPikuRezavý mečGundayHaiderXpose, TheCizí obědD-DayMeridian LinesQissa: Příběh opuštěné dušeSaheb Biwi Aur Gangster ReturnsAmazing Spider-ManPaan Singh TomarPí a jeho život7 Khoon MaafPhineas a Ferb v paralelním vesmíruThank YouYeh Saali ZindagiHisssKnock OutRight Yaaa WrongAcid FactoryHolič BilluNew YorkChamkuDil KabaddiGumnaam: The MysteryKrazzy 4Milionář z chatrčeMumbai Meri JaanNew Yorku, miluji Tě!One Two ThreeSundayTulsi: Matro Demo BhavaAaja NachleApna AsmaanDarjeeling s ručením omezenýmHraniceSíla srdceŽivot v metropoliDeadline: Sirf 24 GhanteJmenovecMr. 100%SainikuduThe KillerYun Hota Toh Kya Hota


Aktualizace osobnostního profilu Irrfan Khan: 31.10. 2023 13:04