Josef Vošalík (1880 - 1969)   † 89 let


Josef Vošalík se narodil 11. července 1880 v Praze vinohradskému číšníkovi a restauratérovi. Divadlu se s nadšením začal věnovat už na gymnáziu v Žitné ulici. V šestnácti letech odešel z kvinty gymnázia jako profesionál ke kočovným společnostem J. Košnera, K. Kaňkovského, J. Jelínka, V. Choděry, J. Zeyferta a J. Blažka (1897 –1910).

Vošalík se svoji malinkou výškou byl specialista na malé i velké roličky bodrých panáčků, vykutálených tatíků, veselých strýčků a měšťáčků se satirou a jiskřivým humorem či naduté a zlé měšťany a životem pokřivené existence.

I když vynikal v Tylových, Stropežnických, Vrchlických, Jiráskových, Langerových a Klicperových, též ruských a shakespearovských hrách, sám si zakládal na molièrovských postavách, které hrál více jak třicet let. Představil se př. v inscenacích „Obrácený Ferdyše Pištory“ nebo „Periferie“.

Některými kolegy byl považován ve své době nejmenším českým hercem. To platilo i ve filmovém světě. Do něho vstoupil Josef Vošalík opravdu velkolepě. Zahrál si dvojroli pana Šťovíčka a plavčíka Vény Vodopicha ve Fenclově komedii PRAŽŠTÍ ADAMITÉ (1917).


11.7.1880
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Rakousko-Uhersko
30.7.1969
Praha, Československo
Josef Vošalík csfd

Směšný pánNejkrásnější věkBílá paníLáska nebeskáEinstein kontra BabinskýPutování Simona Mac KeeveraSoudruziChvíle rozhodnutíDlouhý podzimní denMůj přítel GajRohovín ČtverrohýTříminutový rozhovorZápisky kriminalistovyHry a snyMezi nebem a zemíTři přáníKam s ním?Vzorný kinematograf Haška JaroslavaHaškovy povídky ze starého mocnářstvíPísnička za grošMikoláš AlešVeselý soubojDivá BáraVýlet pana Broučka do zlatých časůHostinec „U kamenného stolu“Řeka čarujeHost do domuModrý závojBabičkaCestou křížovouVzhůru nohamaZborovHrdinný kapitán KorkoránPolská krevRevizorSrdce za písničkuLoupežníkRomán hloupého HonzyJedenácté přikázáníMnichovo srdceNa vysoké strániNeznámé matkyBoby nesmí kouřitČarodějPražští adamitéRodina BláhovaPoslední bohémNoční návštěvaZloděj


Aktualizace osobnostního profilu Josef Vošalík: 20.4. 2024 04:48