Małgorzata Braunek (1947 - 2014)


"Je třeba se naučit přijímat všechno, co vám osud přinese. I štěstí, i zoufalství."

Objevila se ve více než dvaceti filmech; patří sem mj. ŽIVOT MATOUŠŮV (1967) s Franciszkem Pieczkou v roli jejího bratra, komedie Andrzeje Wajdy LOV NA MOUCHY (1969), válečné drama TŘETÍ ČÁST NOCI (1971) Andrzeje Żuławského a historický film podle stejnojmenného románu Henryka Sienkiewicze POTOPA (1974). Za roli Oleňky v posledně jmenovaném snímku posbírala řadu výtek; psali, že se pro kostýmní role nehodí. Kromě filmových pláten se v letech 1971-1974 objevovala také na scéně Národního divadla (Teatr Narodowy) ve Varšavě.

Provdaná byla celkem třikrát: za herce Janusze Guttnera, za režiséra Andrzeje Żuławského (rozvod 1976) a až do své smrti žila se spisovatelem a novinářem Andrzejem Krajewským, kterého poznala během natáčení ve Francii (Andrzej žil v té době ve Švédsku). Oba už v té době měli závazky a oba měli děti. Bylo to prý silné, jeden bez druhého nemohl být. Začali docházet na setkání s buddhistickými mistry, kteří tehdy navštěvovali Polsko a vydali se spolu přes Afghánistán do Indie. Koncem 70. let Małgorzata s hraním skončila.

Podle herce Daniela Olbrychského, který ji poznal při natáčení filmu SKOK (1969), byla člověkem nesmírně vtipným, kamarádským, plným vnitřního i zevního lesku a dodává: "Ale její duše hledala jistě něco jiného." Vzpomíná jak s LOVEM NA MOUCHY (1969) cestovali na festival do Ria, kde se vydali na seanci macumby. Hrály bubny, vzýval se nějaký svatý, většina upadala do transu a Małgoša prý tehdy už taky začínala "ujíždět". Olbrychski se bál, že mu řekne, že se už do hotelu nevrátí a že zůstane v komunitě.


30.1.1947
Szamotuły, Województwo wielkopolskie, Polsko
23.6.2014
Warszawa, Województwo mazowieckie, Polsko
Małgorzata Braunek csfd

Z milosciTulipanyDarmozjad polskiDoktor nikdoVelké noční koupáníMalíř Jörg RatgebWejście w nurtHranice stínuPouto z minulostiPotopaĎábelTřetí část nociKrajina po bitvěLokis. Rękopis profesora WittembachaOxygenLov na mouchyRuchome piaskiHraSkokŽivot MatoušůvPensjonat nad rozlewiskiemCisza nad rozlewiskiemNad rozlewiskiem...Życie nad rozlewiskiemMiłość nad rozlewiskiemDom nad rozlewiskiemEkipaPensjonat pod RóżąPełną parą


Aktualizace osobnostního profilu Małgorzata Braunek: 3.4. 2024 10:34