Zora Jiráková (1923 - 2008)


Zora Jiráková se narodila 9. července 1923 v Praze do rodiny známého hudebního skladatele, dirigenta a pedagoga Karla Boleslava Jiráka (1891 – 1972). Už od dětství měla vztah k umění a proto se rozhodla pro studium herectví, které absolvovala roku 1946 na dramatickém oddělení pražské Státní konzervatoře a v roce 1948 na DAMU u profesorů Ladislava Peška, Anny Iblové, Jiřího Plachého a Marie Burešové.

Jiráková hostovala též v Krejčově Divadle za branou (1967) a v Lyře Pragensis (1992) recitovala „Kšaft“ J. A. Komenského. Byla i spoluautorkou několika her pro děti („Dřevěný zámeček“ 1958 neb „Nebojácná zvířátka“ 1982), které uvedla i některá divadla v Chebu, v Olomouci, v Příbrami a v Brně.

Jejím bývalým manželem byl divadelní a filmový herec a režisér Václav Lohniský (1920 – 1980) a dcerou herečka a ředitelka Michaela Lohniská (*1946). Zora Jiráková brzy vyzrála k charakterní herečku, která využívala všechny své výrazové prostředky. Ztvárňovala s úspěchem velké a titulní psychologicky náročné úlohy.

Objevovala se na divadelních prknech v různorodém repertoáru: „Strakonický dudák“ (Dorotka, Bělena a Mihulice), „Dívka s bílými vlasy“ (Si – ä), „Kariéra“ (Sofja), „Macbeth“ (Lady Macbeth), „Optimistická tragédie“ (Komisařka), „Veselé paničky windsorské“ (Flaštička), „Jegor Bulyčov“ (Tajisja), „Jak se vám líbí“ (Rosalinda), „Jan Hus“ (Královna Žofie), „Ljubov Jarová“ (Ljubov Jarová), „Duchcovský viadukt“ (Emilie), „Mír“ (Thalia), „Vysoké letní nebe“ (Marta), „Legenda o lásce“ (Mechmene Banu), „Zlý jelen“ (Ivana), „Taková láska“ (Lída), „Strýček Váňa“ (Sofja), „Dalskabáty, hříšná ves“ (Dorotka), „Ze života hmyzu“ (Chrobačka), „Naše městečko“ (Gibbsová), „Alchymista“ (Anna), „Gazdina roba“ (Eva) apod.


9.7.1923
Praha, Československo
23.3.2008
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko
Zora Jiráková csfd

MaryšaJejí pastorkyňaSlavnosti sněženekZlatá slepicePíseň o stromu a růžiBouřlivé vínoKonfrontaceSokolovoJakou barvu má láskaSoudruziTři chlapi na cestáchSlůněStudánka bílé panenkyByly noci májovéObavy komisaře MaigretaSkřivánci na nitiObžalovanýSlitování, Světlano!TrápeníVlak dětství a nadějePlechová kavaleriePříběhy slavnýchTajný výletČarokrásná ševcováBakalářiSněhurka


Aktualizace osobnostního profilu Zora Jiráková: 14.3. 2024 00:35