Anna Cónová 70 let


Ačkoliv si Anna Cónová, rodačka z Ostrožské Nové Vsi na jižní Moravě, na svou první skutečně velkou/titulní roli musela počkat až do svých osmašedesáti let, kdy ji Alice Nellis obsadilado filmu Buko, má za sebou poměrně zajímavou hereckou, zejména pak divadelní kariéru.

Od roku 1991 byla ve stálém angažmá činoherního souboru v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě, kde ztvárnila velkou řadu postav: Celie Peachumová („Žebrácká opera“), Edna („Nejstarší řemeslo“), Madeleine Béjartová („Moliére“), Strouhalka („Maryša“), Deianeira („Herkules a Augiášův chlév“), Irina Arkadinová („Racek“), Iokasté („Oidipus“) a mnoho dalších. Velmi úspěšný byl pro Annu Cónovou rok 1997, kdy získala hned dvě nominace na Cenu Thálie, a to jednak za roli paní de Renal v inscenaci „Červený a černý“ a v Divadle Petra Bezruče též za roli Amandy („Skleněný zvěřinec“).

Od devadesátých let Anna Cónová též pravidelně spolupracovala jak s Českým rozhlasem, tak i s Českou televizí (např. pohádka O Nesytovi, drama Cestující bez zavazadel, kriminální drama Spirála nenávisti, pohádkový seriál O ztracené lásce, drama Byla láska, komedie Podvraťáci, TV seriál Proč bychom se netopili, drama Nepolepšitelný či drama Sráči). Na filmovém plátně se objevila většinou jen v menších rolích (Sluneční stát, Kvarteto, Zátopek).

Za zmínku možná stojí úspěch na poli recitátorství, kde v roce 2014 obdržela prestižní cenu Křišťálová růže. „Poezii mám velice ráda, mluvené slovo vůbec, ráda jsem se podílela na poetických večerech v kavárně Daniel, ráda účinkuji v pořadech Radka Lipuse o kavárnách, o architektuře. Natočila jsem i něco poezie v rádiu. Považuji poezii za velice niternou věc. Docela se pak trápím, když ji mám vyslovit nahlas,“ uvedla k tomu v rozhovoru pro časopis Ostravan.


10.1.1954
Ostrožská Nová Ves, Československo
Anna Cónová csfd

BukoVolným pádemZátopekDukla 61Absence blízkostiKvartetoJan HusSráčiNepolepšitelnýBoží duhaHypermarketComebackPodvraťáciSluneční státO JečmínkoviÚtěkyByla láska...Spirála nenávistiCestující bez zavazadelJasnovidkaKonto separatoO NesytoviBude-li mi jíti přes údolí stínu smrti...Vedlejší produktStíny v mlzeKriminálka Anděl4teensProč bychom se netopiliO ztracené láscePrůšvihy první republikyRozsudekBambino di PragaPloština - krvavá pasekaVýbuchHordubalDoktor FaustusJejí pastorkyněPortugálieMaryšaNa CandidaViktorMalý okruh pozornostiMalovaná čítankaČítanka


Aktualizace osobnostního profilu Anna Cónová: 29.2. 2024 14:47