Jiří Knot 74 let


Herec Jiří Knot pochází z Prahy, od dětství projevoval sklony k výtvarnému umění, středoškolské vzdělání absolvoval na škole Václava Hollara v Praze (1968), načež začal pracovat jako reklamní designér v podniku Domácí potřeby. Kromě toho ale tíhnul také k herectví a to nakonec vystudoval na DAMU (1976). Po absolutoriu nastoupil do Semaforu, později svou hereckou dráhu spojil s legendárním Činoherním studiem v Ústí nad Labem.

V následujících letech Knotova spolupráce s filmem stagnovala, více příležitosti začal ale dostávat v televizi, hrál v několika seriálech a inscenacích (PAN PICKWICK, 1987; HŘBITOV PRO CIZINCE, 1991; ZDIVOČELÁ ZEMĚ, 1997). V devadesátých letech ale získal možnost hrát v několika filmech zahraničních producentů, objevil se například v oceněném španělském filmu DÍVKA TVÝCH SNŮ (La nina de tus ojos, 1998), před filmovou kameru u nás se vrátil například v pohádce PRINCEZNA ZE MLEJNA 2 (2000), za zmínku stojí jeho ztvárnění postavy Weinfurtera ve filmu OBSLUHOVAL JSEM ANGLICKÉHO KRÁLE (2006). Zatím naposledy se Jiří Knot připomněl divákům ve filmu LÍBÁŠ JAKO BŮH (2009).

Co se týče divadla, Jiří Knot v posledních letech pohostinsky vystupuje hned na několika pražských scénách, například v Divadle Bez zábradlí, v Rokoku nebo v Divadle Metro. Významná je také jeho činnost v oblasti dabingu, zvláště animované produkce z USA. V návaznosti na své původní umělecké směřování a vzdělání se dodnes věnuje také grafice a kresbě.


8.5.1949
Praha, Československo
Jiří Knot csfd

Po čem muži toužíAldabra: Byl jednou jeden ostrovDuch nad zlato7 dní hříchůDilino a čertLíbáš jako BůhV hlavní roliSwingtimeLojzička je čísloObsluhoval jsem anglického králePoslední vlakPrachy dělaj člověkaJasnovidecHitler: Vzestup zlaÚtěk do BudínaPolitik a herečkaZázračné mečeGambitPrincezna ze mlejna 2Muž s duchemČervený Bedrník: Královské výkupnéDívka tvých snůSpravedlivý BohumilČas dluhůMladý Indiana Jones: Putování s otcemMutters CourageChacun pour toiKonec básníků v ČecháchHřbitov pro cizinceSkládačkaDrobné něžnostiKrál kolonádUzavřený pavilónKřivdaČert a dráhaPan PickwickNejlepší podnikSmrt krásných srncůSpící princProdloužený časRozpuštěný a vypuštěnýO spící princezně, šípkových růžích a uražené víleO statečném kovářiStraka v hrstiTři veterániJak svět přichází o básníkyZelená vlnaBuldoci a třešněEvžen mezi námiPozor, vizita!V podstatě jsme normálníCukrová boudaVrchní, prchni!XenaMuž s puškouBáječní muži s klikouCo je platno kárat, co je platno kázatStránky z deníkuŠestapadesát neomluvených hodinDen pro mou lásku


Aktualizace osobnostního profilu Jiří Knot: 3.11. 2023 19:28