Gloria Holden (1908 - 1991)


Gloria Holden se narodila 5. září 1908 v Londýně. Jako dítě se přestěhovala do Ameriky, kde navštěvovala školu ve městě Wayne v Pennsylvánii a později studovala na American Academy of Dramatic Arts v New Yorku. Její kariéra začala na počátku 30. let malými divadelními rolemi, které často zahrnovaly pouze několik vět. Významnější byla až role Lilly Cahill ve hře As Husbands Go v John Golden Theatre na Broadwayi.

V roce 1937 si zahrála postavu Marian Morgan ve filmu THE MAN WITHOUT A COUNTRY. Tento krátký barevný snímek, ve kterém si zahrála společně s Johnem Litelem, získal nominaci na Oscara. V tomto roce ještě ztvárnila Madame Zola v životopisném dramatu THE LIFE OF EMILE ZOLA (1937), který získal deset Oscarových nominací a tři z nich proměnil ve zlatou sošku. Z dalších snímků stojí za zmínku ještě PILOT Č. 7 (1938), western DODGE CITY (1939) či romantické drama HUCKSTERS, THE (1947).

Gloria Holden byla velmi nadšená cyklistka. V roce 1944 se vdala za Williama Hoyta, se kterým vydržela až do své smrti. Měli spolu jednoho syna, který zemřel v roce 1970. Zemřela v březnu 1991 ve věku 82 let na infarkt ve městě Redlands, California. Její vnučkou je herečka Laurie Holden, známá například ze seriálů AKTA X (1993) nebo THE WALKING DEAD (2010).


5.9.1908
Londýn, England, Velká Británie
22.3.1991
Redlands, California, USA
Gloria Holden csfd

Auntie MameThis Happy FeelingThe Eddy Duchin StoryDream WifeHas Anybody Seen My Gal?A Kiss for CorlissThe Sickle or the CrossPerilous WatersKiller McCoyTrhovciUndercover MaisieSister KennyAdventures of Rusty, TheHaving Wonderful CrimeHit the HayStrange HolidayThe Girl of the LimberlostZa vycházejícím sluncemApache TrailDžentlmen po setměníMiss Annie RooneyPassage from Hong KongThe Corsican BrothersThis Thing Called LoveA Child Is BornDodge CityMiracles for SaleGirls' SchoolHawaii CallsPilot č. 7Případ kapitána DreyfuseDraculova dceraWife vs. SecretaryThe Return of ChanduHistorie hororuThe Horror ShowDon't TalkThe Man Without a Country


Aktualizace osobnostního profilu Gloria Holden: 18.4. 2024 10:03