Ludmila Píchová (1923 - 2009)


Ludmila Píchová pocházela z Ústí nad Orlicí, v Praze vystudovala dramatické oddělení na konzervatoři (1945). Ještě jako studentka byla přizvána ke spolupráci s filmem a získala roli v chystaném filmu Miroslava Cikána PŘEDTUCHA (1944). Práce na natáčení byly však pozastaveny a k tématu se až po válce vrátil Otakar Vávra s jiným hereckým obsazením. Po absolutoriu na konzervatoři získala Píchová první angažmá v Beskydském divadle v Hranicích (1945-1946), další sezónu pak strávila v Kladně (1946-1947), její další působení je již výhradně spojeno s Prahou. Hrála v Realistickém divadle (1947-1950), Městských divadlech pražských (1950-1954), krátce účinkovala v Divadle estrády a satiry (1954-1955) a v Divadle satiry (1955-1957), po boku Jana Wericha a dalších významných herců pak strávila několik sezón ve vrcholné éře Divadla ABC (1957-1962). Divadlo ABC bylo pod Werichovým vedením nástupcem Divadla satiry a Píchová zde hrála například v Těžké Barboře, která byla natočena i pro televizi. Po začlenění Divadla ABC do Městských divadel pražských pak Píchová působila na této scéně až do roku 1985. Vynikla především v komediálním repertoáru (Veselé paničky windsorské, Já, k čertu, žiju rád, Víš přece, že neslyším, když teče voda, Ženitba, Manželství na zkoušku). Veseloherní žánr si Píchová oblíbila a dosáhla v něm svých hereckých vrcholů, přesvědčivě dokázala ztvárnit ale i dramatičtější polohy.

Ludmila Píchová byla provdaná za významného divadelního režiséra a také herce Františka Mišku (*1919), s nímž se seznámila ve svých poválečných angažmá. František Miška vycestoval v roce 1985 do zahraničí, kde působil jako divadelní režisér. Píchová svým hereckým uměním podpořila jeho realizace hlavně v Německu (Münster, Wuppertal a především Baden-Baden). Po bezmála dvaceti letech se manželé vrátili do České republiky a nadále byli aktivní v divadelním světě, pomáhali amatérským a poloprofesionálním souborům a Píchová například režírovala představení Dva šlechtici z Verony uvedené v roce 2002 v Divadle U hasičů. V roce 2003 obdržela Píchová cenu Senior Prix od Nadace Život umělce. Dcera Ludmíly Píchové a Františka Mišky Michaela Mišková (*1949) je také herečkou a divadelní režisérkou.


24.4.1923
Ústí nad Orlicí, Československo
2.10.2009
Baden-Baden, Německo
Ludmila Píchová csfd

Kdo chce kam...ZkouškaDopis psaný španělskyTvář za sklemKrásaHvězda padá vzhůruNarozeninyŠtafleVolání o pomocZatykač na královnuSeznámení hledajíDívka na koštětiOsudy ženHádavá pohádkaO šesti ošklivých princeznáchVrátil se z MontrealuSedm variací na láskuNikdo se nebude smátDruhý příběh mého přítele štvanceČintamani & podvodníkMůj přítel štvanecStropHypotetický případLedoví mužiU nás v MechověZáběr 197Hvězda jede na jihKasařiMetoda rady PítraKam s ním?Vzorný kinematograf Haška JaroslavaVstanou noví bojovníciPodobiznaTři kamarádiPředtuchaDynastie NovákůVe znamení MerkuraNemocnice na kraji městaAlexandr Dumas staršíPřípady komisaře MejzlíkaU lékařeTěžká BarboraBakalářiWilfride, Wilfríde!Deštivý denPotíže s kulturouPostavy mimo hruO lidech okolo stoluBuďme připraveni


Aktualizace osobnostního profilu Ludmila Píchová: 23.3. 2024 10:42