Josef von Sternberg (1894 - 1969)


Josef von Sternberg, sochař světla a stínu, byl mužem vpravdě kosmopolitním: Nejenže ve svých filmech vyhledával exotické kulisy typu Číny, carského Ruska nebo severní Afriky (i filmy odehrávající se v současné Americe dávaly přednost místům na okraji „obyčejné“ reality), podobně rozkročený byl i jeho život.

V roce 1930 Sternberg odjíždí do Německa natočit legendárního MODRÉHO ANDĚLA. Ten udělá z Marlene Dietrichové mezinárodní a pod Sterbergovou taktovkou vzápětí i hollywoodskou hvězdu; její nabytá popularita a tvárnost na oplátku pomohou Dietrichové režisérovi (a jednomu z mnoha milenců) k vrcholnému období ve studiu Paramount (viz filmy jako MAROKO, PLAVOVLASÁ VENUŠE, ŠANGHAJSKÝ EXPRES nebo RUDÁ CAREVNA).

Ovšem s tím, jak americké publikum ztrácelo pochopení pro Sternbergovu stále abstraktnější emocionalitu, horšilo se i jeho postavení v Hollywoodu. Odchod z Paramountu znamenal ztrátu kontroly nad kariérou a postupně narůstající proluky mezi jednotlivými projekty, které Sternberg vyplňoval svými zálibami: sbíráním umění, malováním, socháním a architekturou. Ve filmařském důchodu ještě stihne vyučovat na kalifornské UCLA a napsat cennou autobiografii – v roce 1969 Josef von Sternberg umírá na infarkt.

Nejen tehdejší diváky, ale i mnohé kritiky, kteří zmlsaní MODRÝM ANDĚLEM označovali jeho následné filmy s Dietrichovou za „pornografii“, si Sternberg odcizil svým uměleckým výrazem, upřednostňujícím moderní „povrchovost“ před klasickou dramaturgii postavenou na akci a přehledně namotivovaných postavách s psychologií a osobní historií. Sternbergovým filmům tato „hloubka“ chybí: Nic neskrývá, vše se děje tady a teď, tj. výhradně na plátně, a emoce nechává zrcadlit na povrchu (v „řeči“ těla, v textuře ženské tváře, na nasvícených prostorových plochách). Sternbergovou specialitou byly enigmatické, dominantní a beze zbytku sexuální ženské hrdinky.


29.5.1894
Vídeň, Rakousko-Uhersko
22.12.1969
Hollywood, Los Angeles, California, USA
Josef von Sternberg csfd

Jet PilotAnatahanMacaoSouboj na slunciPodsvětí ŠanghajeI Take This WomanSergeant MaddenThe Great WaltzI, ClaudiusThe King Steps OutRaskolnikovŽena a tatrmanRudá carevnaPlavovlasá VenušeŠanghajský expresAmerická tragédieX-27MarokoModrý andělModrý andělThe Case of Lena SmithThunderboltPoslední komandoStreet of SinThe DragnetV dokách newyorskýchDěti rozvoduItPodsvětíExquisite SinnerWoman of the Sea, ALovci spásyThe Masked BrideTown, TheFashion Side of Hollywood, TheThe HoneymoonThe Wedding MarchLady of the TropicsA Girl's FollyCamera ThreeOd Caligariho k HitleroviCouples et duos de légende du cinéma : Josef von Sternberg et Marlene DietrichTřetí říše v barvěJosef von Sternberg, the Man Who Made DietrichHollywood


Aktualizace osobnostního profilu Josef von Sternberg: 2.3. 2024 07:15